Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Öt uniós szimbólummal azonosulhatunk

2003.07.14. 11:40
Az Unió alkotmányának múlt héten rögzített alaptervezete öt hivatalos szimbólumot említ, köztük az eurót is, amely csak tizenkét országban számít közös valutának. Az EU-mottó magyar fordítása még nem készült el.
Az Európai Unió öt szimbólumát említi majd külön paragrafusban a várhatóan ősszel véglegesített EU-alkotmány. A cél, hogy az unió polgárainak legyen mivel azonosulniuk.

Az Unió öt évtizedes története során összegyűlt jelképeket az alkotmányozó konvent tagjainak kérésére rögzítették az alkotmány alaptervezetében, amelyet július 10-én a tizenöt jelenlegi és tizenhárom leendő tagország képviselői írtak alá.

Tökéletes összetartás

A tizenkét csillagos zászló, az Európa Nap (május 9.), az EU-himnusz, az Unió mottója valamint a közös valutának szánt euró is beletartozik az Uniót szimbolizáló jelképek közé.

Az 1986 óta hivatalosan használt zászlóban a tizenkét aranycsillag nem a tagországok számára utal, hanem az összetartást és a tökéletességet jelenti.

A május 9-én tartott Európa Nap előzménye, hogy Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon tartotta meg azt a beszédét, amelyet az egyesült Európa felé vezető út állomásaként tartanak számon. Európa Napnak 1985-ben kiáltották ki május 9-ét.

Európa himnuszaként 1972-ben Ludwig van Beethoven által komponált Örömódát választották.

Még nincs magyar fordítás

Hivatalos magyar fordítása ugyanakkor még nem készült el a konvent elnökének javaslatára meghatározott 'United in its diversity' mottónak, amely az euróval együtt (amelyet jelenleg csupán tizenkét ország használ) utolsóként került a hivatalos jelképtárba.

Az euro.hu oldalán mindenesetre szavazni lehet néhány variánsra: "Sokféleségben egyesülve"; "Egység a sokszínűségben"; "Egyesülve a változatosságban"; "Egység a sokféleségben".