Klaudia
-3 °C
3 °C

Herényi megtorpedózza az Orbán-bizottságot

2005.07.14. 17:27
Az MDF frakcióvezetője ultimátumot intézett a szocialista párthoz. Herényi Károly ragaszkodik a gazdasági vétség miatt elítélt Molnár László távozásához, különben ő hagyja ott a bizottságot, ami viszont határozatképtelenséget jelentene.

Határozatképtelenné válhat az Orbán család gazdagodását vizsgáló bizottság, hiszen az MDF közölte a Házbizottság csütörtöki ülésén: ha a szocialista Molnár László marad az elnök, nem vesz részt a munkában

Ezt Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője, a bizottság demokrata fórumos tagja jelentette be csütörtökön a Fidesz által kezdeményezett csütörtöki rendkívüli házbizottsági ülésen. A politikus elmondta, a magyar parlament tekintélyének megóvása érdekében teszi ezt.

Szili Katalin házelnök az ülés után elmondta, hogy a mandátumok igazolásakor semmiféle összeférhetetlenséget nem találtak Molnár Lászlónál. A bizottsági tisztségek betöltésére a parlamentben nincs külön előírás.

Mi a lényeg?

A Fidesz - amely hetek óta nem jelenik meg a bizottság ülésein - úgy véli, hogy Molnár László, akit korábban jogsértés miatt marasztalt el a bíróság, politikai értelemben méltatlanná vált a bizottság munkájának irányítására.

A szocialisták viszont nem akarják felmenteni Molnárt. Göndör István képviselő szerint a Fidesz az Orbán család gazdagodásáról akarja elterelni a figyelmet.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy jogi értelemben Molnár László nem minősül büntetett előéletűnek. A képviselő a problémát abban látja, hogy "ma már nem a lényegről, nem arról van szó, hogyan gazdagodott meg Orbán Viktor volt miniszterelnök családja".

Egymás gazdagodását vizsgálják

A Fidesz a hét elején közölte, hogy mivel Molnárt hűtlen kezelés büntette, kétrendbeli számviteli fegyelem megsértésének vétsége, valamint magánokirat-hamisítás vétsége miatt már elítélte a bíróság, nem helyénvaló, hogy ő vezesse a bizottság munkáját.

Molnár 1992-ben követte el a gazdasági vétségeket, és később 250 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték. A képviselő ügye már megjárta a nyilvánosságot az 1998-as választások idején.

Orbán Viktor volt kormányfő meggazdagodását vizsgáló bizottságot a Fidesz ellenbizottságnak tekinti. Az ellenzéki párt javaslatára állt föl ugyanis egy hónapja az Apró-Gyurcsány-érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság, amely a jelenlegi miniszterelnök és anyósának üzleteit vizsgálja.