Mátyás
-6 °C
1 °C

Felkészülünk a terrorra

2005.07.14. 18:40
Felülvizsgálja és fejleszti Magyarország terrortámadás elleni védekezési képességét a belügyminisztérium. A fenyegetettségi fokot ezután egy A-D skálán mérik majd, a rendőrségnek, mentőknek és a többi érintett szervnek közös akcióterve lesz.

A londoni tapasztalatokon okulva közös akciótervet dolgoztat ki a mentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem számára egy esetleges terrortámadás esetére Lamperth Mónika belügyminiszter. A tervet szeptember 1-ig kell elkészíteni.

A belügyminisztérium még júliusban utasítást ad ki a terrorcselekmények megelőzésének általános feladatairól, ebben például Magyarországon is bevezetik a fenyegetettségi fokozatokat, amelyeket A, B, C és D betűkkel jelölnek majd.

Érdemben nincs veszély

Lampert elrendelte a potenciálisan veszélyeztetett objektumok térfigyelőinek a felülvizsgálatát szintén szeptember 1-jéig, különös tekintettel arra, hogyan lehet azokat a védekezésben felhasználni.

A madridi támadás után egész Európában nagyobb lett a terrorfenyegetettség, de nincs arra adat, hogy Magyarország fenyegetettsége érdemben megváltozott volna.

Lamperth Mónika a konkrét teendőkről szólva elmondta, hogy elvárja a minisztériumoktól, hogy jó tempóban építsék be az uniós normákat a magyar jogrendbe, emellett a kétoldalú, közös nyomozócsoportokat és határon átnyúló nyomozásokat lehetővé tevő bilaterális szerződések megkötésének felgyorsítását is kérte.

Gyurcsány rámutatott a gyenge pontra

A napokban jelentette be Gyurcsány Ferenc, miszerint a magyar határ déli irányból rendkívüli módon nyitott, és a kormány próbarepülést végeztetett, amelynek során a déli irányból alacsonyan szálló kisrepülőgép Paks térségét érintve Dunaújvárosig jutott, mire a magyar légierő megtalálta.

Egy ilyen repülés egy terrorista akcióban komoly veszélyt jelenthet a paksi atomerőműre.

A kormányfő kijelentéseit nem tartotta szerencsésnek a fideszes Simicskó István, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöke. "Nem szerencsés, ha a miniszterelnök nyilvános fórumon ötletet ad esetleges terrorcselekmények elkövetéséhez " - fogalmazott Simicskó.

Charles Clarke, az EU soros elnökségét betöltő Nagy-Britannia belügyminisztere szerdára rendkívüli ülésre hívta egybe európai kollégáit, hogy megvitassa velük a Londonban sok áldozattal járó terrortámadások következményeit. A találkozót szerda délután tartják.