Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

III/III-as az új moszkvai attasé

2005.07.15. 09:19
A protestáns egyházak elleni elhárítással foglalkozó alosztály volt munkatársát nevezte ki Lamperth Mónika a moszkvai nagykövetség belügyi attaséjának, tudta meg a Blikk. A BM szerint Szekeres Ferenc megfelelő tapasztalattal rendelkezik, és Oroszországban elismerték már munkáját.

Egykori III/III-as ügynököt nevezett ki a moszkvai nagykövetség belügyi attaséjának a külügyminisztérium jóváhagyásával Lamperth Mónika belügyminiszter, értesült a Blikk.

Szekeres Ferenc, akinek neve a hvg.hu által közzétett ügynöklistán is szerepelt, a múlt rendszerben a BM III/III-1-c alosztályán dolgozott. Az alosztály feladata a protestáns egyházak és szekták elleni elhárítással foglalkozott.

A Blikk megkereste az ügyben Szekerest, aki elismerte, hogy III/III-as volt, a csoportfőnökség központi állományába tartozott, de állítsa szerint nem egyházi vonalon. Szekeres a lapnak elmondta, az a múltat "lezártnak tekinti", és nem akar foglalkozni az üggyel.

A törvény nem tiltja

A BM szóvivője, Orodán Sándor annyit közölt Szekeres kinevezésével kapcsolatban, hogy az új moszkvai attasé már többször töltött az orosz fővárosban hosszabb időt kiküldetésében, és munkájával meg voltak elégedve.

A Blikk egyébként úgy tudja, Szekeres idáig Juhász Ferenc honvédelmi miniszter oldalán a Nemzetbiztonsági Kabinet munkájában is részt vett - a névjegyén szereplő titulus szerint rendőrezredesként.

Legutóbb a kabinet titkáráról, Péter-Bartha Gáborról derült ki, hogy valaha a III/III-as csoportfőnökségnek dolgozott. A kabinetben más ügynökmúlttal rendelkezők is dolgoznak, Péter-Bartha egyik felettese szintén III/III-as volt.

A törvény egyébként nem tiltja, hogy volt ügynököket alkalmazzon a nemzetbiztonság.