Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Mádl aláírta a közoktatási törvényt

2003.07.15. 12:09
A június 23-án a parlament által egyszerű kormánytöbbséggel elfogadott közoktatási törvényt kedden írta alá a köztársasági elnök. A törvény hatályba helyezését a hétvégén éles hangú szóváltás előzte meg arról, kit, mikor és hogyan fogadott az államfő az oktatási törvény módosításának ügyében.
Mádl Ferenc köztársasági kedden aláírta a közoktatási törvény módosítását, amelyet a parlament által június 23-án egyszerű többséggel megszavazott.

Eszerint Mádl nem látta megalapozottnak Pokorni Zoltán és a kifogásokkal élő szakszervezet ellenvéleményét. Az ügyben a hétvégén éles hangú szóváltás kezdődött.

Túlórázás a kritikus pont

Legfontosabb változások

2003 szeptemberétől

 • Tilos a gyermeket neme, kora, származása alapján hátrányosan megkülönböztetni.
 • A szülők számára anyagi kihatású döntéseknél ki kell kérni a szülői közösség, diákönkormányzat, iskolaszék véleményét.
 • A pedagógusoknak titoktartási kötelezettségük lesz a tanulók személyes adatait illetően.

  2004 szeptemberétől

 • Az általános iskolák első négy évfolyamán csak tanítók készíthetik fel a diákokat.
 • Az általános iskolák első három évfolyamán csak szülői beleegyezéssel lehet évismétlésre kötelezni a diákot.
 • A szakközépiskolák és gimnáziumok előkészítő tanfolyamot indíthatnak.

  2005-től

 • A felsőoktatási felvételit kiváltja a kétszintű érettségi vizsga. 2008-tól
 • Az általános iskolák ötödik és hatodik évfolyamán az időkeret 25-40 százalékában tanítóknak kell tanítaniuk.

  forrás: Népszabadság Online

 • Bár a parlament kormánypárti többséggel megszavazta a 1993-as törvény módosítását, és támogatta a szakmai szervezetek többsége is, alkotmányossági kifogásának adott hangot a két ellenzéki párt valamint egy érdekvédelmi szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is.

  A törvénymódosítást amiatt kritizálták, hogy az kényszerűen és radikálisan megemeli a pedagógusok túlóraszámát. A kormányoldal úgy érvel, épp a törvény teszi lehetővé, hogy rugalmasabban kezeljék a túlórázást.

  Pokorni Mádlnál járt

  Múlt pénteken pedig Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa kért meghallgatást a törvénymódosítás ügyében Mádl Ferenctől, aki pénteken fogadta hivatalában az ellenzéki párt alelnökét.

  Az eszmecsere részletei nem ismertek, mivel azokról a köztársasági elnök döntéséig egyik fel sem kívánt nyilatkozni. Pokorni a találkozó után csupán annyit közölt, hogy a módosított törvény a Fidesz-MPSZ részéről "aggályosnak tartott egyetlen pontjáról esett szó."

  Magyarék nem tudtak a találkáról

  Vasárnap az Oktatásügyi Minisztérium közleményben bírálta Mádl Ferencet, amiért oktatási tárca véleményére a köztársasági elnök "nem kíváncsi". A találkozóról pedig csak a sajtóból értesült.

  "A köztársasági elnöknek nem feladata a kormány és az ellenzék szakmai, világnézeti vitájában állást foglalnia. Nem feladata a kormány, és a parlamenti többség felelősségébe tartozó törvényalkotást politikai alapon ellensúlyoznia." - áll a közleményben.

  Pokorni szerint Magyar megfenyegette Mádlt

  A Magyar Bálint vezette minisztérium közleményére hétfőn Pokorni és Sió László a Fidesz oktatási műhelyének vezetője a Magyar Távirati Irodához eljuttatott nyilatkozatában reagált az oktatási tárca kifogásaira.

  A fideszes politikusok elfogadhatatlannak tartják, hogy a minisztérium vezetősége és munkatársai "számon kérik, illetve fenyegetik" a köztársasági elnököt.

  A Fidesz emellett felszólítja Magyar Bálintot, hogy vizsgáltassa ki az ügyet, s szükség szerint folytasson le fegyelmi vizsgálatot az érintett munkatársak, illetve vezetőik ellen annak érdekében, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő.

  Szólni kellett volna

  A Népszabadság megkeresésére a Köztársasági Elnöki Hivatalban úgy reagáltak, hogy amennyiben Magyar Bálint oktatási miniszter - miként azt Pokorni is tette - jelzi, hogy megbeszélni valója van a törvénymódosításról, Mádl Ferenc őt is fogadja.

  A lap megkérdezte az OM-et is, amelynek sajtóosztálya közölte, amennyiben a köztársasági elnöknek bármikor, bármilyen oktatási témával kételyei támadnak, a miniszter és a minisztérium áll rendelkezésére.