Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az ellenzék a jövő héten meghallgatná a miniszterelnököt

2002.07.19. 06:32
Intenzíven ülésezik, bár egyelőre látványos eredmények nélkül a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság. Az ellenzék időhúzással vádolja a kormánypártokat.
Elképzelhető, hogy már a jövő héten meghallgatja Medgyessy Pétert a kormányfő titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság.

Munkametodika

A testület csütörtöki ülésén - Balogh László, a bizottság MDF-es elnöke, Toller László MSZP-s alelnök és a szintén szocialista Vadai Ágnes aktív részvételével -késő estébe nyúló, személyeskedő megjegyzésekkel telt vitát folytatott előbb az ügyrend szövegtervezetéről, majd a bizottság munkametodikájáról. A vizsgálóbizottság pénteken délelőtt folytatja munkáját, amikor a napirendi javaslat szerint megvitatja és dönt Medgyessy Péter, valamint más személyek meghallgatásának időpontjáról, valamint a tervek szerint az ügyrend szövegéről is.

Meghallgatás, de mikor?

A miniszterelnök még hétfőn beszélt arról, hogy várhatóan július végén, augusztus elején jelenik meg a parlamenti vizsgálóbizottság előtt. Balogh László viszont elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormányfő meghallgatását a jövő héten megtartják. A fideszes Simicskó István hangsúlyozta: Medgyessy Péternek is érdeke, hogy minél előbb megjelenjen a bizottság egyik ülésén és feltárja múltbeli titkosszolgálati tevékenységét. A bizottsági elnök többek között Gál Zoltán, Katona Béla, Nikolits István, Petresevics András, Benkő Ferenc, Horváth Zoltán és Tóth Lajos meghallgatását is javasolni fogja pénteken.

Javaslat és cél

Még a napirendi javaslat elfogadása előtt Toller László azt vetette fel: a testület tagjai nyilatkozzanak arról, hogy foglalkoztatta-e őket bármilyen formában a III-as főcsoportfőnökség. Balogh László, valamint a jelen lévő fideszes képviselők arra az álláspontra helyezkedtek, hogy az MSZP célja az: ne az érdemi munkával foglalkozzanak, vagyis ne Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjának tisztázásával. Simicskó István emlékeztette Toller Lászlót arra, hogy a C típusú átvizsgáláson, amely tisztázta a III-as főcsoportfőnökséggel való együttműködést is, valamennyien átestek.

Intenzíven

A vita utolsó részében Toller László és Vadai Ágnes azt hangoztatta, hogy a vizsgálóbizottság szocialista tagjai egyéb elfoglaltságai miatt csak a hét első három napján hajlandóak részt venni a testület munkájában. Balogh László bizottsági elnök ezt úgy értékelte: az MSZP nem akarja, hogy a testület az országgyűlési határozati javaslatban rögzített időpontig, augusztus 15-ig eredményes munkát végezzen. "Nem korlátozhatják azt a jogomat, hogy elnökként eldöntsem, mikor tartson ülést a bizottság", szögezte le Balogh László. Hozzátette: olyan intenzitással fognak ülésezni, amilyenre szükség van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!