Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Vádemelési javaslat Sík Zoltán ellen

2004.07.21. 21:02
Feltehetően okirat-hamisítással vádolják meg Sík Zoltánt, az Fidesz-MDF-kormány 2002-ben felmentett kormánybiztosát. A nyomozást azért indították, mert a MeH annak idején több száz millió forintot fizetett tanácsadásért egy ügyvédi irodának.
Vádemelést javasol az Orbán-kormány volt informatikai kormánybiztosa, Sík Zoltán ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda, hangzott el az egyik kereskedelmi televízióban szerdán este.

"A nyomozást azért indították, mert annak idején a Miniszterelnöki Hivatal több száz millió forintot fizetett tanácsadásért egy ügyvédi irodának. A vád azonban a rendőrség szerint nem lehet hűtlen kezelés, legfeljebb okirat-hamisítás" - tudatta a TV2.

Korábban Sík Zoltán reálisnak nevezte a különböző ügyvédi irodáknak jogi háttérmunkák címén kifizetett több száz millió forintos díjat.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője a kereskedelmi tévének elmondta: az ügyben befejezték a nyomozást és megkezdődött az iratismertetés, amely várhatóan napokon belül befejeződik. Ezt követően az iratokat megküldik az ügyészségnek.

A nyomozást a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztálya felügyelte, ezért várható, hogy a vádhatóság elfogadja a rendőrség javaslatát, hangzott el a TV2 Tények című műsorában.

16 milliárdot kértek számon az Orbán-kormánytól

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHi) tavaly augusztusában tett feljelentést hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt az előző kormány ideje alatt működő Informatikai Kormánybiztosság (IKB) ellen.

A KEHi egy jelentésében azt állította, 20,7 milliárd forint 84 százalékát szabálytalanul osztotta szét az informatikai kormánybiztosság (Bővebben).

Stumpf István az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, valamint Sík Zoltán informatikai kormánybiztos visszautasította és méltánytalan politikai támadásnak ítélte a KEHi-vizsgálat eredményét.