Auguszta
-3 °C
2 °C

Románia nem kér a magyarokból a csatlakozási tárgyalásokon

2003.07.23. 14:23
Éles hangon, címlapon reagált a román sajtó arra a felvetésre, hogy Magyarország részt kíván venni Románia és Bulgária csatlakozási tárgyalásain. A Kovács László által is megfogalmazott kérést a román diplomácia visszautasította.
Diplomáciai feszültséget okozott Bukarest és Budapest között az a magyar igény, hogy az Európai Unió vonja be Magyarországot a Romániával folytatott csatlakozási tárgyalásokba - írta szerdán az Evenimentul Zilei című román napilap, amely szerint "Magyarország sápot akar húzni a román csatlakozási tárgyalásokból".

Magyarország részt venne

Juhász nem fenyegetett
"Nem felel meg a valóságnak" az a román sajtóban megjelent állítás, hogy Juhász Endre az uniós csatlakozás megvétózásával fenyegette meg Romániát arra az esetre, ha Magyarország nem vehet részt a csatlakozási tárgyalásokon - nyilatkozta az Indexnek Tóth Tamás. A külügyminisztérium szóvivője szerint Magyarország "érdekelt a szomszédos Románia EU-csatlakozásában". A magyar javaslatnak semmiképpen nem célja az integráció lassítása.

A külügyminisztérium úgy értesült, hogy több tagállam "sem ellenezné a belépő országok részvételét a csatlakozási tárgyalásokon" - nyilatkozta a szóvivő az MTI-nek. "Magyarország azért akar részt venni Románia és Bulgária csatlakozási tárgyalásain már a belépés előtt, az aktív megfigyelői státus időszakában, mert Budapest és az unió számos közös érdeke ezt indokolja" - indokolta a magyar kérést Tóth.

Hétfőn Kovács László külügyminiszter Budapesten találkozott Günter Verheugen bővítési biztossal, ahol az Európai Bizottság támogatását kérte ahhoz, hogy Magyarország részt vehessen Románia és Bulgária csatlakozási tárgyalásaiban.

A kérést Juhász Endre az integrációs ügyekben illetékes magyar tárca nélküli miniszter is megfogalmazta a hétfőn tartott uniós külügyminiszterek tanácsülésén Brüsszelben.

A magyar kérést a román diplomácia kedden határozottan elutasította.

Juhászt tisztázni kell

Valamennyi központi román lap vezető hírként, címoldalán számolt be a magyar kérésről és annak Bukarest által történt azonnali elutasításáról.

Az Adevarul című lap szerint Juhász Endre Brüsszelben értésre adta, hogy ha Magyarországot nem vonják be a román tárgyalásokba, a magyar Országgyűlés esetleg nem ratifikálja majd Románia csatlakozását az Európai Unióhoz.

Az Adevarul megszólaltatta Mircea Geoana román külügyminisztert, aki leszögezte a lapnak: a magyar tárca nélküli miniszter kijelentései ellentétben állnak azoknak a tárgyalásoknak a lényegével és szellemével, amelyeket a közelmúltban folytatott Bukarestben Kovács László magyar külügyminiszterrel.

Azt hiszem, Magyarországnak tisztáznia kell Juhász Endre kijelentéseit - közölte.

Magyarország nem is tag

A Ziua című lap az Európai Bizottság szóvivőjétől kért nyilatkozatot, aki a bizottság bukaresti képviseletén keresztül válaszolt és leszögezte: a csatlakozási tárgyalásokat az EU jelenlegi tagállamai folytatják a tagjelöltekkel. Miután Magyarország még nem teljes jogú tagja az Európai Uniónak, nem vehet részt a (Romániával folytatott) tárgyalásokon.

A válaszban az a zárójeles kiegészítés is szerepelt, hogy részt vehet viszont 2004. május elsejétől "a másik kilenc országgal együtt, ha a dolgok jól haladnak majd".

Édes bosszú

A Curierul National című lap a magyar igény kapcsán azt a kérdést tette fel, hogy "Magyarország gyámsága alá kerül-e Románia EU-csatlakozása?".

A Curentul című újság pedig arról írt, hogy "úgy tűnik, miután a magyar vezetés vereséget szenvedett a kedvezménytörvény csatájában, másra sem tud gondolni, csak arra, hogy milyen édes a bosszú".