Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ügynökbizottság adatokat gyűjt és levelez

2002.07.24. 12:45
Hamarosan minden még élő volt és jelenlegi kormányfő, miniszter és politikai államtitkár megkapja az esetleges ügynökmúltjukat vizsgáló parlamenti bizottság levelét. Az érintettekről a testület már bekérte a nyilvántartásokból az adatokat.
Százkilencvenhárom, a rendszerváltás óta kormányzati politikai szerepet betöltő személynek küld levelet a közéleti szereplők állambiztonsági múltját vizsgáló országgyűlési bizottság.

Levél az érintetteknek

A testület szerdai ülésén elhangzottak szerint a bizottság tájékoztatja a vizsgálat hatálya alá tartozó egykori és jelenlegi politikusokat, hogy az Országgyűlés döntése alapján vizsgálják múltjukat. Ehhez adatokat kértek róluk azoktól az állami szervezetektől, amelyek nyilvántartásaiban fellelhetők a korábbi állambiztonsági kapcsolatokkal rendelkezők adatai. A bizottság elnöke lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben a levél címzettjei közül bárki fel kívánja venni a kapcsolatot, az akár személyesen is megtehesse ezt.

Halott ügy

Rövid vita után a bizottság elfogadta a működését szabályozó ügyrendet is. A kormánypárti és az ellenzéki tagok között ezt megelőzően a már elhunyt kormánytagok adatainak kezelésével kapcsolatban bontakozott ki vita. A bizottság szabad demokrata elnöke, Mécs Imre és a testület szocialista tagjai egyaránt úgy vélték: a közszereplők adatai kegyeleti szempontokból is más elbírálás alá esnek, mint az átlagemberekéi.

Az ellenzéki honatyák vitatták ezt az állítást és azt szerették volna elérni, hogy a bizottság addig ne fogadja el az ügyrendet, amíg az adatvédelmi biztos nem mond véleményt erről a kérdésről. Az elfogadott dokumentum szerint egyébként a bizottság jelentést készít az Országgyűlés számára, és ebben minden kötöttség nélkül közli megállapításait.

A testület várhatóan augusztus ötödikén folytatja munkáját. Ekkorra már beérkezhetnek a bizottsághoz azok a dokumentumok, amelyek alapján elkezdheti az érdemi munkát.