Piroska
3 °C
3 °C

Az ügynökbizottság adatokat gyűjt és levelez

2002.07.24. 12:45
Hamarosan minden még élő volt és jelenlegi kormányfő, miniszter és politikai államtitkár megkapja az esetleges ügynökmúltjukat vizsgáló parlamenti bizottság levelét. Az érintettekről a testület már bekérte a nyilvántartásokból az adatokat.
Százkilencvenhárom, a rendszerváltás óta kormányzati politikai szerepet betöltő személynek küld levelet a közéleti szereplők állambiztonsági múltját vizsgáló országgyűlési bizottság.

Levél az érintetteknek

A testület szerdai ülésén elhangzottak szerint a bizottság tájékoztatja a vizsgálat hatálya alá tartozó egykori és jelenlegi politikusokat, hogy az Országgyűlés döntése alapján vizsgálják múltjukat. Ehhez adatokat kértek róluk azoktól az állami szervezetektől, amelyek nyilvántartásaiban fellelhetők a korábbi állambiztonsági kapcsolatokkal rendelkezők adatai. A bizottság elnöke lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben a levél címzettjei közül bárki fel kívánja venni a kapcsolatot, az akár személyesen is megtehesse ezt.

Halott ügy

Rövid vita után a bizottság elfogadta a működését szabályozó ügyrendet is. A kormánypárti és az ellenzéki tagok között ezt megelőzően a már elhunyt kormánytagok adatainak kezelésével kapcsolatban bontakozott ki vita. A bizottság szabad demokrata elnöke, Mécs Imre és a testület szocialista tagjai egyaránt úgy vélték: a közszereplők adatai kegyeleti szempontokból is más elbírálás alá esnek, mint az átlagemberekéi.

Az ellenzéki honatyák vitatták ezt az állítást és azt szerették volna elérni, hogy a bizottság addig ne fogadja el az ügyrendet, amíg az adatvédelmi biztos nem mond véleményt erről a kérdésről. Az elfogadott dokumentum szerint egyébként a bizottság jelentést készít az Országgyűlés számára, és ebben minden kötöttség nélkül közli megállapításait.

A testület várhatóan augusztus ötödikén folytatja munkáját. Ekkorra már beérkezhetnek a bizottsághoz azok a dokumentumok, amelyek alapján elkezdheti az érdemi munkát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!