Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Jövő héten dől el, mikor jön haza Kulcsár

2003.07.25. 18:29
Nem tekinthetők hivatalosnak Kulcsár kijelentései arról, hogy elfogadja-e vagy sem a gyorsított kiadatási eljárásban való részvételt, a jövő heti bírói döntésig - mondta a bécsi bíróság szóvivője. Répássy Róbert a Fidesz nevében felszólította Tóth Andrást és Lamperth Mónikát, hogy tisztázzák kapcsolatukat Kulcsár Attilával, és haladéktalanul válaszoljanak pártja hozzájuk intézett kérdéseire. A politikai államtitkár a vádakat visszautasította.
Kulcsár osztrák ügyvédje csak a papírmunkát végzi

Kulcsár Attila osztrák ügyvédje az MTI-nek pénteken kijelentette, hogy nem ismeri a bécsi tartományi bíróság szóvivőjének nyilatkozatát, de nem kíván nyilatkozni sem a gyorsított kiadatási eljárás kérdésében, sem a Kulcsár Attila ügyével összefüggő egyéb részleteket illetően.

Az ügyvéd hangsúlyozta, ő Ausztriában az eljárás formai részét intézi, de a védelmi stratégiát teljes egészében Bánáti János, Kulcsár Attila magyar védőügyvédje, illetve Kulcsár Attila határozza meg.

Az osztrák ügyvéd nem tudta megmondani, hogy mikor kerül sor a kiadatási őrizet meghosszabbítására, amikor bíró előtt kell majd nyilatkozatot tenni a kiadatási eljárással kapcsolatban.

Hozzátette, hogy ő egyelőre nem kapott idézést.

Kifejtette azt is, a fogva tartásnak a kiadatási őrizet esetében hasonló szabályai vannak, mint az előzetes letartóztatásnál, s azt a formai előírások szerint bizonyos időközönként bírónak kell meghosszabbítania.

Nem most dől el az eljárás módja Kulcsár Attila nem szándékozik hozzájárulni a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához - erősítette meg pénteken Bécsben az MTI-nek Friedrich Forsthuber, a bécsi tartományi bűnügyi bíróság szóvivője.

A szóvivő hozzátette, az, hogy a K&H Equities Bécsben őrizetbe vett brókere valóban hozzájárul-e vagy sem ehhez, az a jövő héten derül ki, amikor újra bíró dönt a további fogva tartásról. Kulcsár osztrák ügyvédje nem kívánt érdemben nyilatkozni.

Forsthuber kérdésre elmondta: Kulcsár Attila nem csupán magyar újságíróknak, hanem az őrizetbe vételekor ügyeletben lévő bírónak is azt mondta, hogy hozzájárul a gyorsított eljáráshoz.

Az őrizetes kijelentései azonban mindaddig nem tekinthetők hivatalosnak, amíg nem beszélt ügyvédjével. Amikor pedig beszélt ausztriai védőjével, az ügyvéd "arra utalt", hogy nem fogadja el a gyorsított eljárásban való kiadatást - mondta Forsthuber.

Negyven nap a gyorsított eljárás

Hogy valóban hogyan lesz, az a jövő héten dől el, amikor újra bíró dönt Kulcsár Attila további fogva tartásáról, s a gyorsított kiadatási eljárással kapcsolatban a bíró előtt nyilatkozatot kell tenni.

A szóvivő kijelentette: ha Kulcsár és védője hozzájárul a gyorsított kiadatáshoz, véleménye szerint arra 40 napon belül sor kerül majd. Ha nem, akkor nem lehet megjósolni, mennyi ideig tart az eljárás. Előbb a magyar féltől kell bekérni az aktákat, aztán ezeket vizsgálóbíró tanulmányozza, majd továbbítja a tartományi legfelső bíróságnak, amely dönt az ügyben, de a végleges engedélyezés az igazságügyi minisztérium jogköre.

Korábbi példák

Forsthuber ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben Ausztriában két nagy feltűnést keltő kiadatási ügy is volt: egy afrikai személy esetében főleg azt vizsgálták, számíthat-e hazájában fair eljárásra, míg egy amerikai sikkasztó ügyében azért tartott az eljárás évekig, mert az illetőt az Egyesült Államokban akár életfogytiglani börtönre, míg Ausztriában legfeljebb tíz évre ítélhették volna.

Répássy vizsgálná Tóth és Lamperth felelősségét, Tóth nem
A Fidesz szerint Tóth Andrást, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkárt és Lamperth Mónika belügyminisztert is felelősség terheli azért, hogy Kulcsár Attila hónapokra "kivonhatja magát" az ellene folyó büntetőeljárás alól - mondta Répássy Róbert pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Kulcsár Attila huzamosabb ideig tartó távolléte veszélyezteti a nyomozás sikerét a K and H Equitiesnél elkövetett bűncselekmények felderítése ügyében - közölte a fideszes képviselő. Répássy Róbert a Fidesz nevében felszólította Tóth Andrást és Lamperth Mónikát, hogy tisztázzák kapcsolatukat Kulcsár Attilával, és haladéktalanul válaszoljanak pártja hozzájuk intézett kérdéseire. Lehet, hogy véletlen, de lehet, hogy szándékosság rejlik a mögött, hogy Kulcsár Attila, miután magát bűncselekmény elkövetésével vádolta Tóth András előtt, szabadon elhagyhatta az országot - tette hozzá a képviselő.

Érdeklődéssel várom Répássy Róbert ötleteit arra vonatkozóan, hogy egy jogállamban milyen indokkal kellett volna megtagadni Kulcsár Attilától a határátlépés lehetőségét - mondta Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat irányító államtitkár pénteken az MTI-nek, a fideszes képviselő szavaira reagálva. Tóth András leszögezte, hogy mindössze negyedórás beszélgetést folytatott Kulcsár Attilával. Mint mondta: a megbeszélésre közvetítő közbenjárásával került sor egy olyan időszakban, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal adatgyűjtést folytatott az ügyben. "Kulcsár még nem volt gyanúsított, és semmi sem indokolta, hogy ne fogadjam" - fűzte hozzá. Tóth András elmondta, hogy a Kulcsár Attilával folytatott beszélgetéséről tájékoztatta az Nemzetbiztonsági Hivatalt és a kormány illetékeseit. Tóth András emlékeztetett arra is, hogy a feltételezhető bűncselekménysorozat öt évének nagyobb része alatt a fideszes Demeter Ervin irányította a nemzetbiztonsági szolgálatokat. Mint mondta, akkor sajnálatos módon semmi sem történt a bűncselekmény feltárására. "Kíváncsi vagyok arra, hogy ebben az ügyben milyen kéréseket intéz Répássy Róbert Demeter Ervinhez" - jegyezte meg az államtitkár.