Viola
-6 °C
0 °C

Hirdetésben kértek pénzt a klinika eszközeire

2003.07.29. 20:16
Az osztályvezető egy nehéz hétvége után adta fel a kórházi eszközökre a hirdetést. Az SZTE orvoscentrumának elnöke szerint a szigorú gazdálkodás okozta frusztráció miatt került sor a kétségbeesett lépésre, amelyre nem volt szükség, mivel van keret, csak igényelni kellett volna. Az osztályvezető szerint viszont az igénylés bonyolult és kiszámíthatlan.
Nem indokolt kórházi eszközöket kérni a lakosságtól Lonovics János, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) orvoscentrumának elnöke szerint, mert beszerzésükre az egyetem tud forrást biztosítani.

Jelezni kell

Lonovics a Délmagyarország című lapban megjelent hírdetésre reagált, amelyben az SZTE a belgyógyászati intenzív osztály papírtörülközőt, gumikesztyűt, toalett cikkeket, irodaszereket és pénzbeli adományokat is kérnek az újság olvasóitól.

A hirdetést az intenzív osztály vezetője adta fel egy ismerősének segítségével.

"Szigorú szabályok szerint gazdálkodik az egyetem, de van keret, s ha valami bármelyik intézetben elfogy, azt jelezni kell, és megkapják a szükséges forrást" - közölte Lonovics János egyetemi tanár kedden hivatalában újságírókkal.

Tájékoztatása szerint a keretigénylés átfutási ideje több nap is lehet, ezért időben kell az igénylést beadni.

A szigorú gazdálkodás okoz frusztrációt

"A szigorú gazdálkodási frusztráció felőrli a azokat az embereket, akik ilyen felelősségteljes osztályon dolgoznak, nem a papírtörülköző, a toalett cikkek voltak azok, amelyeket az osztályvezető kétségbeesésében megcélzott, hanem mindaz a forráshiány, amivel évek óta küzd az egészségügy, azon belül az intenzív betegellátás is" - mondta.

Lonovics János ismertetése szerint az egyetemi gazdálkodási gyakorlatnak megfelelően az intenzív osztály is annyi pénzt kap, amennyit "megtermel". Ebből dologi beszerzésre havonta 700 ezer forint jut, szemben a havi 3 millió forint költségű igénnyel.

"A hiányzó forráshoz az említett igényléssel lehet hozzájutni" - közölte.

Egy nehéz hétvége után

Az intenzív osztály vezetője az MTI-nek azt mondta: "Én kértem meg az ismerősömet a hirdetés feladására egy nehéz hétvége után, amikor sok volt a beteg, és elfogytak az eszközök".

Rudas László szerint valóban lehet kérni pénzt, de az adminisztratív folyamat, időbe telik, s az intenzív osztályon sokszor nem lehet előre kiszámítani, mire lesz szükség.

Az egyetemi docens a kért eszközök hiányát "a jéghegy csúcsának" nevezte, s utalt arra, hogy elhasználódott, elöregedett gépekkel kénytelenek dolgozni.