Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Mulasztás miatt többmilliós kár az ÁPV Rt.-nél

2003.08.01. 09:37
Akár százmillió forintos kára keletkezhetett az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek, miután a tulajdonában álló értékpapírokat korábban őrző Codex Rt.-nél szerződése tavaly lejárt, ezért a cég piaci áron kezelte tovább az értékpapír-állományt - írja a Magyar Hírlap.

Bár a Codexszel kötött szerződés lejárta miatt, az értékpapírok őrzésére kiírt pályázaton nyert egy másik cég, a Keler Kft., az ÁPV Rt. nem kötötte meg vele időben a szerződést, ezért maradtak a papírok a Codexnél. A Codex ezután feltehetően hónapokig őrizte a papírokat az addiginál jóval magasabb, piaci áron.

Az ügy miatt belső vizsgálatot rendeltek el, aminek során menesztették az állami részvénytársaság könyvszakértői részlegének vezetőjét, valamint két helyettes vezérigazgatónak Macher Ákosnak és Deák Péternek, pénzbüntetést kell fizetni, és prémiummegvonásban részesültek.

A lap értesülései szerint Macher Ákos lehetett az ügy fő felelőse, mivel a meghallgatásokon őt tárgyalt, de végül Vada Erikát, a könyvszakértői részleg vezetőjét menesztették.

A Magyar Hírlap úgy tudja a mulasztás miatt naponta milliós nagyságrendben kellett fizetni az ÁPV Rt.-nek az értpapírok őrzéséért a Codex Rt.-nek. A pályázatot tavaly augusztusban írták ki, a Keler Kft.-hez novemberben kerültek a papírok, az átmeneti időszak pontos időtartama nem ismert.

A lap írásban feltett kérdéseire az ÁPV Rt. nem válaszolt, a rövid válaszaokat szó szerint közzétette, amelyekből kiderül: károkozás nem történt; az ÁPV Rt., mivel belső ügyről van szó, nem kíván tájékoztatást adni.

Az üvegzseb törvény fényében (Az ötmilliónál magasabb összegről szóló állami szerződések, és pénzügyleteket, valamint szerződéseket nem védi az üzleti titokra való hivatkozás joga.) - írja a lap - a válaszokhoz további magyarázat nem szükséges.