Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Lemondott a mentőszolgálat főigazgatója

2006.08.02. 09:46
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem ért egyet az egészségügyi miniszter mentéssel és betegszállítással kapcsolatos elképzeléseivel az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Takács Zoltán, ezért kedden este lemondott tisztségéről. Tisztségét helyettese, Gorove László vette át.

Lemondott tisztségéről Takács Zoltán, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója. A távozó vezető feladatait általános helyettese, Gorove László vette át, aki szerdán kapta meg kinevezését Molnár Lajos egészségügyi minisztertől.

A lemondott főigazgató a Magyar Televízió Az Este című műsorához eljutatott közleménye szerint "a magyarországi mentés és betegszállítás jövőjével kapcsolatos miniszteri döntéssel nem tud egyetérteni".


Takács Zoltán

Takács Zoltán oxyológus szakorvost, egészségügyi menedzsert Kökény Mihály akkori egészségügyi miniszter 2004. március elsejei hatállyal bízta meg az Országos Mentőszolgálat vezetésével.

Egy miniszteri rendelet értelmében azonnali hatállyal tíz százalékkal csökkentenie kell létszámát az Országos Mentőszolgálatnak. A létszámcsökkentés 734 dolgozót érint.

Sürgősségi ellátás, nem betegszállítás

Az intézkedés része annak a folyamatnak, amely az állami mentőszolgálatot egy valóban az alapfeladatára koncentráló, sürgősségi betegellátásért felelős, hatékony szervezetté alakítja, közölte Győrfi Pál az MTI-vel.

"Eddig az évi mintegy 2,3 millió elvégzett feladatunk több mint fele (1,245 millió) olyan, az OMSZ szakmai felkészültségét, kéklámpás, jól felszerelt autóit nem igénylő betegátszállítási feladat (pl. hazaszállítás, ellenőrző vizsgálatra szállítás, stb.) volt, melyet a jövőben elsősorban az ilyen feladatokra szakosodott, az OEP-el szerződésben levő 46 magyarországi betegszállító szervezetnek kell ellátnia. Érvényes társadalombiztosítással rendelkező betegeknek a szállítás továbbra is ingyenes marad." - írta a szóvivő.

A kedden bejelentett átalakítás a mentőszolgálatnál nem része a költségvetési megtakarításoknak. Az egyszerű betegszállítási feladatok átszervezése miatt felszabaduló pénzt nem vonjuk el, hanem a sürgősségi betegellátás fejlesztésére fordítjuk. A sürgősségi betegellátásért felelős állami mentőszolgálat így az alapfeladatát, a mentést hatékonyabban és színvonalasabban fogja ellátni - olvasható az OMSZ közleményében.

A létszámcsökkentés végrehajtásának előkészítése megkezdődött, a dolgozói érdekképviseletekkel kapcsolatos egyeztetési kötelezettségeit a szervezet betartja.