Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem esküdhet a semjéni polgármester

2005.08.05. 18:31
Semjén héttagú képviselőtestületének három tagja nem engedi hivatalába Pávai István megválasztott polgármestert. Az ellentétek abból fakadnak, hogy a polgármester korábban bántalmazta egyik képviselőtársát, amiért elítélték, és amiért lemondott, ám júliusban újraválasztották.

Bár megnyerte az időközi választást, mégsem teheti le hivatali esküjét a helyi képviselő-testület ellenkezése miatt Semjén község régi-új polgármestere, értesült a HavariaPress.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármesterének, a független Pávai Istvánnak korábban fel kellett állnia hivatali székéből, mivel egy képviselőtársának bántalmazása miatt a bíróság jogerősen pénzbüntetésre ítélte. Ettől függetlenül, mivel a bíróság a közügyektől nem tiltotta el, indulhatott az időközi választáson, amit július 10-én meg is nyert.

A polgármesteri tisztségért két független jelölt indult, Pávai István 142 szavazatot kapott, míg Deákné Bányász Éva 115-öt, egy voks érvénytelen, a részvételi arány 70 százalékos volt.

A falu issza meg a levét

Pávai István polgármester az MTI-nek pénteken elmondta: a hattagú képviselő-testületből, legalább négy képviselőnek jelen kellene lennie az eskütételen, de három mindig távol marad.

Véleménye szerint akinek vele van gondja, azt intézzék el egymás között, "ne a falu igya meg a levét a személyes ügyeknek." Jelenleg csak a polgármesteri hatáskörbe tartozó alapvető feladatokat tudják ellátni.

A vele együtt hat fős testület három tagja azonban hajlandó elmenni az eskütételére, így bár jogilag ő a polgármester, amíg nem teheti le az esküjét, addig az önkormányzat döntésképtelen. Nem kizárt, hogy Pávainak emiatt bíróság előtt kell esküt tennie, de az is előfordulhat, hogy a rendeletalkotás késlekedése miatt a közigazgatási hivatal feloszlatja a testületet.

Nem hátrálnak meg

Setét Tibor, a távol maradó képviselők egyike az MTI-nek elmondta, hogy a polgármester személye elleni tiltakozásul nem járnak el az ülésekre. Hozzáfűzte, Pávai István valamennyiüket megsértette. Van, akinek az egzisztenciája vált kétségessé az ellentétek miatt, így nem tartjuk valószínűnek, hogy ezek a problémák rövid időn belül elsimulnának, jegyezte meg. A független Setét Tibor 2002-ben alulmaradt Pávaivalk szemben a közigazgatási választásokon.