Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Nem esküdhet a semjéni polgármester

2005.08.05. 18:31
Semjén héttagú képviselőtestületének három tagja nem engedi hivatalába Pávai István megválasztott polgármestert. Az ellentétek abból fakadnak, hogy a polgármester korábban bántalmazta egyik képviselőtársát, amiért elítélték, és amiért lemondott, ám júliusban újraválasztották.

Bár megnyerte az időközi választást, mégsem teheti le hivatali esküjét a helyi képviselő-testület ellenkezése miatt Semjén község régi-új polgármestere, értesült a HavariaPress.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármesterének, a független Pávai Istvánnak korábban fel kellett állnia hivatali székéből, mivel egy képviselőtársának bántalmazása miatt a bíróság jogerősen pénzbüntetésre ítélte. Ettől függetlenül, mivel a bíróság a közügyektől nem tiltotta el, indulhatott az időközi választáson, amit július 10-én meg is nyert.

A polgármesteri tisztségért két független jelölt indult, Pávai István 142 szavazatot kapott, míg Deákné Bányász Éva 115-öt, egy voks érvénytelen, a részvételi arány 70 százalékos volt.

A falu issza meg a levét

Pávai István polgármester az MTI-nek pénteken elmondta: a hattagú képviselő-testületből, legalább négy képviselőnek jelen kellene lennie az eskütételen, de három mindig távol marad.

Véleménye szerint akinek vele van gondja, azt intézzék el egymás között, "ne a falu igya meg a levét a személyes ügyeknek." Jelenleg csak a polgármesteri hatáskörbe tartozó alapvető feladatokat tudják ellátni.

A vele együtt hat fős testület három tagja azonban hajlandó elmenni az eskütételére, így bár jogilag ő a polgármester, amíg nem teheti le az esküjét, addig az önkormányzat döntésképtelen. Nem kizárt, hogy Pávainak emiatt bíróság előtt kell esküt tennie, de az is előfordulhat, hogy a rendeletalkotás késlekedése miatt a közigazgatási hivatal feloszlatja a testületet.

Nem hátrálnak meg

Setét Tibor, a távol maradó képviselők egyike az MTI-nek elmondta, hogy a polgármester személye elleni tiltakozásul nem járnak el az ülésekre. Hozzáfűzte, Pávai István valamennyiüket megsértette. Van, akinek az egzisztenciája vált kétségessé az ellentétek miatt, így nem tartjuk valószínűnek, hogy ezek a problémák rövid időn belül elsimulnának, jegyezte meg. A független Setét Tibor 2002-ben alulmaradt Pávaivalk szemben a közigazgatási választásokon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!