Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Újra mérgezés a Kenyérmezei pataknál Esztergomban

2005.08.07. 21:51
Kimutatták a rákkeltő PCB-szennyezést az esztergomi Kenyérmezei patakba torkolló csapadékelvezető csatorna iszapjában, ezért azonnali tisztítást rendeltek el, de az ivóvízbázis nincs veszélyben. A patakbe évente kerül mérgező anyag.

Kimutatták a rákkeltő PCB-szennyezést az esztergomi Kenyérmezei patakba torkolló csapadékelvezető csatorna iszapjában, ezért azonnali tisztítást rendeltek el, de az ivóvízbázis nincs veszélyben.

A vízügyi felügyelőség közlése szerint a Dunáig nem jutott el a szennyezés. Csak az ülepítő medencében lévő iszapnak van szennyezőanyag-tartalma.

El kell távolítani az iszapot

A legutóbbi mérést a csővezeték 16 csatornafedele alatt lévő iszapban pénteken végezték el, a szennyezés miatt a felügyelőség elrendelte a 4,9 kilométer hosszú csatorna lezárását, és szombaton kötelezte az esztergomi önkormányzatot mint tulajdonost, továbbá a csatornát használó gyógyszeripari Richter Gedeon Rt.-t, illetve a dorogi szemétégetőt üzemeltető Onyx Kft.-t, hogy 10 nap alatt távolítsa el a PCB-vel szennyezett iszapot a csőrendszerből.

A szennyező anyag ezeken az aknákon keresztül is bekerülhetett a csatornába, ugyanakkor a szennyezés forrásaként számításba jöhetnek illegális bekötések is.

Ahol PCB van, ott dioxin is van

A vízügyi hatóság már július 8-án végzett méréseket a helyszínen és talált PCB-t, illetve más oldószer eredetű szennyezést, annak mértéke azonban nem volt olyan mértékű, ami beavatkozást igényelt volna. Akkor ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek.

A felügyelőség igazgatója, Gerencsér Tivadar elmondta, hogy a PCB (poliklórozott bifenil) egyesek szerint rákkeltő anyagot is tartalmaz, tehát ennek a szennyező anyagnak az eltávolítása mindenképpen indokolt. Iszap pedig egyébként sem lehet a csapadékvíz-csatornában. Ezért kamerával is átvizsgálják a vezetékrendszert.

Gerencsér hozzátette, a dioxinvizsgálatokat központi laboratórium végzi Budapesten. Az eredmény két-három nap múlva várható. Ahol azonban PCB van, ott általában elő szokott fordulni dioxin is.

A szakember hangsúlyozta, hogy a kimutatott szennyezés nem összemérhető a tavalyi esztergomi vízszennyezéssel. A dorogi veszélyes hulladékégető-műben július 30-án történt üzemzavar, amelynek következtében jelentős mennyiségű szennyező anyag került a Kenyérmezei-patakba, majd onnan a táti Kis-Dunába.

A szennyezést az Onyx Kft. dorogi hulladék-égetőművében egy tartály kilyukadása, illetve egy szelep nyitva felejtése okozta. A kifolyt veszélyes hulladék belejutott egy olyan aknába, amin a terveken és az engedélyekben nem szereplő kivezetés található. Az Onyx kft-re jelentős, 100 millió forint körüli bírságot szabtak ki.

Idén júliusban is történt szennyezés az esztergomi patakban. A környezetvédelmi bizottság jelentésében az áll, a szennyezés okozóját nem sikerült megtalálni, a nyomozás az Onyxot és a Richter Gedeont is kizárta. A fideszes Illés Zoltán szerint további vizsgálatokkal kimutatható volna az Onyx felelőssége. A vizsgálat

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!