Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Vége a nagy összegű végkielégítéseknek?

2003.08.07. 06:57
A kormány korlátozta az állami cégek vezetőinek javadalmazását, prémiumát, béremelésük mértékét, valamint a kifizethető végkielégítések összegét, továbbá szeptembertől vagyonnyilatkozatuk beadására kötelezte őket - írja a Népszabadság.
Az új szabályozás korlátozza a javadalmazások megállapítását, legalábbis elviekben. Ugyanakkor a Népszabadság információi szerint, ezeket az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) már alkalmazta a most rögzítetteket a gyakorlatban, így a mostani korlátozások inkább azokat érintik, akiknek cégét nem az ÁPV Rt. felügyeli.

Beadási határidő: szeptember 9.

A többségi állami tulajdonú vállalatok vezetőinek szeptember 9-ig vagyonnyilatkozatban kell beszámolniuk, amelyet ezentúl kétévente kell megismételniük, és információval kell szolgálniuk vagyonnövekedésükről is - írja a lap.

A lap információi szerint a lépésekre "hosszú vajúdás" után szánta el magát a lépésre a kabinet. Az üvegzsebtörvény értelmében a tisztségviselőknek a nyilatkozat elkészítésére kilencven, a szeptember 9-e után kinevezetteknek harminc napjuk van.

Volt, aki már lemondott

Az új szabályozás a kétszázmillió forintot meghaladó jegyzett tőkéjű állami társaságokra vonatkozik. A törvény több mint száz cég mintegy ezer vezetőjét érinti.

A lap információi szerint már akadt olyan tisztségviselő, aki lemondott felügyelőbizottsági tagságáról, hogy ne kelljen vállalnia a nyilatkozat elkészítését.

Prémium

Az új szabályozás szerint prémiumot csak akkor kaphat a vezető, ha a vállalatának az év végén nincs lejárt köztartozása, és ha az átlagkereset-fejlesztés nem haladta meg az üzleti tervben előirányzottat. Továbbá a prémium nem haladhatja meg az éves személyi alapbér nyolcvan százalékát.

Olyan veszteséges társaságoknál, ahol a deficit nem haladja meg az üzleti tervben előirányzottat, a prémium a személyi alapbér legfeljebb felét teheti ki. Ha a cég az előírt adatszolgáltatási kötelezettséget elmulasztja, vagy késik, a prémium húsz százalékkal csökken.

Bérek

A vezetői bérek nem emelkedhetnek jobban, mint a cég alkalmazottainak átlagkeresete. Az ÁPV Rt. kategorizálta a cégeket, amelyek alapján a vezetői jövedelmeket megállapítják.

Eszerint a legalacsonyabb kategóriában az igazgatósági tagok 95,000 a felügyelőbizottsági tagok 80,000 forintos jövedelmet kaphatnak. A nagy cégeknél (Dunaferr, Szerencsejáték Rt.) ez 270,000 valamint 200,000 forint körül alakul, az elnökök ezen összegek 110-140 százalékát kapják - írja a lap.

Végkielégítés

A lelépési pénzek esetében is szigorítanak. A maximális felmondási idő nyolc hónap, amelyhez viszont három éves munkaviszony szükséges. A munkaviszonyt a munka törvénykönyve szabályozza ezentúl.

Meghatározódtak a költségtérítési lehetőségek, maximalizálták a végkielégítés összegét, hogy megakadályozzák a kormányváltások idején előforduló rekorder összegű lelépési pénzek kifizetését.