Oszkár
20 °C
29 °C

Még állampapírt sem vásárolhatott volna az ÁAK

2003.08.15. 07:34
Előszerződésben rögzítette a Nemzeti Autópálya Rt. (NA Rt.), hogy az Állami Autópályakezelőnek (ÁAK Rt.) átutalt tizenhárommilliárd forintját, amelz szerint az ÁAK Rt. csupán földterületek vásárlására, valamint informatikai eszközök beszerzésére költhette volna a pénzt, nemhogy Pannonpolast részvények vásárlására - írja a Magyar Nemzet pénteki száma.
A lap információi szerint a pénzt ráadásul a K&H Banknál vezetett külön számlán kellett volna elhelyezni.

Mint ismeretes az NA Rt. a szóban forgó összegből tízmilliárdot földvásárlásra, 2,4 milliárdot informatikai rendszerek beszerzésére utalta át az ÁAK Rt.-nek, amely a szerződés szerint még a kamatokat sem kezelhette szabadon, csupán háromszázmillió forintot fordíthatott volna a NA Rt. addig el nem végzett feladatainak teljesítésére.

Negyedévenként beszámoló

A lap úgy tudja, a szerződés szerint az autópálya-kezelőnek negyedévenként kötelező elszámolással kellett volna szolgálnia még a szabad, háromszázmilliós összegről és kapott állami forrásokról.

A szerződésben leírtak ellenőrzését sem az NA Rt., sem az azt felügyelő szaktárca nem végezte el.

Vizsgálatok

Az ÁAK Rt. által kezelt tizenhárom milliárd forint kezelésének módját az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálja, jelentése októberre készül el. Vizsgálatot folytat még a Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete, valamint az Országgyűlés Számvevőszéki Bizottsága is.

Az ÁSZ elnöke, Kovács Árpád még a júliusban kezdődő vizsgálat megkezdésekor úgy nyilatkozott, a szervezet arra kíváncsi, hogy hogyan rendelkezhettek állami szervek "átmenetileg jelentős szabad pénzeszközökkel", melyeket befektethettek.

Pannonplast

Az Állami Autópálya Kezelő Rt. tizenhárom milliárd forint megforgatását bízta a K&H Equities brókercégre. Lapértesülések szerint az ÁAK pénzéből levett félmilliárd forintból finanszírozták például a Britton cégcsoport Pannonplastrészvény-vásárlásait.

Az ÁAk ugyan a botrány kirobbanása után 580 millió forintos hasznot realizálva kivonta befektetéseit, a céget igazgató Bitvai Miklós azonban így sem kerülhette el a lemondást. A távozó igazgató a Népszabadság értesülései szerint egyébként március 13-ra visszadátumozott, valójában május 8-án született szerződéssel próbálta tisztázni cége befektetését.

A K&H brókercég körül kialakult botrányt éppen az ÁAK 13 milliárdjának váratlan kivonása indította el. A nagyösszegű kifizetés után összeomlott a brókercégnél évek óta folytatott haszonlefölözési gyakorlat.