Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az ügyészség az MTV vezetését támadja Kulcsár-ügyben

2005.08.15. 17:59
A Fővárosi Főügyészség rágalomnak tartja azokat a véleményeket, amelyek a közszolgálati televízió egyik műsorában elhangzottak. A szólás szabadságában a húszmilliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatásáról készült videófelvételt elemezték szakértők. Kulcsár ügyvédje szerint védence, azért mondta a kihallgatáson a plafonra célozva, hogy várja mikor szakad le, mert zajt hallott a feje fölül.

Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatása törvényes, szakszerű és eredményes volt, a vádhatóság felháborítónak tartja és visszautasítja a rá nézve rágalmazó jellegű nyilatkozatokat - írta hétfői közleményében a Fővárosi Főügyészség.

Oldott légkör

A Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában bemutatott videófelvételek szerint a húszmilliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila ügyvédjével sugdolózva, mosolyogva, oldott légkörben tett vallomást az ügyészségen. A műsorban egy volt bűnügyi igazgató azt mondta, hogy mindezek akár az eljárás sikerességét is megakadályozhatják.

Friderikusz műsorában Kabódi Csaba, az ELTE Büntető-eljárásjogi tanszékének vezetője azt mondta, hogy a kihallgatást vezető ügyészek felkészületlenek voltak. Kacziba Antal nyugalmazott rendőr tábornok pedig úgy fogalmazott: "Nem tudom eldönteni (...) hogy a képzetlenség, a hozzá nem értés vagy valami más vezeti-e a kihallgatókat, (...) valami olyasféle előfeltevés, amelyhez igazolást keres a kihallgatáson".

Ezt a hozzáállást várnák el

"Az ügyészség szakmailag megalapozott döntéseket hoz, melyeknek nem a nyilvánosság, hanem a bíróságok, illetve a felettes ügyészi szervek előtt kell megállni a helyüket", írja a közlemény. Az ügyészség "ezt a hozzáállást" várná el a "közszolgálati televízió vezetőitől is akkor, amikor az egyes műsorok főszerkesztőivel a műsorszolgáltatási alapelvekben megegyeznek".

Kriminális taktika

Az ügyészség a Rendőrtiszti Főiskola hallgatóinak készült Krimináltaktika című tankönyvet idézve megállapítja, hogy "a kihallgatás taktikája mindig egyedi."

A brókerbotrány első számú gyanúsítottjának ügyészségi kihallgatásáról a vádhatóság többek között azt közölte: az ügyészek szakmai szempontok alapján előre összeállították a Kulcsár Attilának feltett kérdéseket és kigyűjtötték, rendszerezték az elé tárt pénzügyi tranzakciókat. A kriminalisztikában általános gyakorlat, hogy a beismerő, önmagát és társait is terhelő gyanúsított és az őt kihallgató személyek között együttműködőbb jellegű kapcsolat alakul ki, olvasható az ügyészség közleményében.

Zámbó Gyula a Klubrádióban cáfolta azt az újságírói felvetést, hogy ő diktálta volna Kulcsár Attila ügyészségi vallomását, mint mondta, ő csak segített, de neki ez is a dolga. Hogy miért mondta Kulcsár a plafonra célozva: "Kíváncsi vagyok, mikor szakad le onnan?, arra az ügyvéd azt mondta, hogy mert "zajt hallottunk a fejünk fölül és erre reagált így".

Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója - akit különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítanak - a Kontra műsorában azt mondta: nem ő volt az értelmi szerzője a sikkasztás-sorozatnak. Szerinte a sikkasztást olyan tudta elkövetni, aki, "aki bent van" a rendszerben, "ezért ilyen értelemben abszolút képtelen maga az értelmi szerzőségnek a rám testálása" - mondta.

A húszmilliárdos sikkasztási csalással vádolt Kulcsár Attila és társai ügyében két hete befejeződött az iratismertetés a rendőrségen. Az ügyészségnek legfeljebb 90 napja van arra, hogy benyújtsa a vádiratot a bíróságra.

Dávid Ibolya is meglepődött
Dávid Ibolya szerint az egész igazságszolgáltatásba vetett bizalmat és hitet rendíti meg az az eljárási részlet, amely a sokmilliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatásáról videófelvételen nyilvánosságra került.

"Az a fajta tegező-bratyizó hangulat, ami lesütött arról a néhány percről, az a légkör, amit ott kialakítottak a meghallgatás során, ez a kötetlen-baráti, ugyanakkor még a bizonyítékok előtárásában is elég határozatlan ügyészi fellépés engem is meglepett" - mondta kedden egy televíziós műsorban az MDF elnöke, akit jogászként és volt igazságügy-miniszterként kérdeztek meg az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!