A válság ellenére rendben zajlott az ünnep

2004.08.21. 01:15
A kormányválság ellenére rendben zajlanak az augusztus 20-ai ünnepségek, a kormánypárti politikusok nem mondták le programjukat. Medgyessy Péter megjelent, Juhász Ferenc tiszteket avatott, Mádl Ferenc kitüntetett, Erdő Péter pedig megtartotta a bazilika előtti szentmisét. A tűzijáték miatt néhány bozóttűz keletkezett, volt egy kisebb verekedés, és néhány bokasérülés Budapesten.
A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődtek meg pénteken Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren az augusztus 20-ai központi állami ünnepségek.

A zászlófelvonást megelőzően a téren a Díszzászlóalj, majd a Nemzeti Lovas Díszegység bevonulása után ünnepélyesen fogadták a Szent Korona másolatát és a történelmi lobogókat.

A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök, a csütörtökön menesztett Medgyessy Péter miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A zászlófelvonást követően fiatal tisztek eskütételére került sor.

"Önök, ifjú tisztek már kizárólag az önkéntes szolgálatot vállaló katonákkal biztosítják a haza védelmét", ez a helyzet pedig alapvetően meghatározza a Magyar Honvédség jövőjét, mondta el tisztavató beszédében Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

Kitüntetéseket adott át Mádl

A rendezvényen megjelent Medgyessy Péter miniszterelnök is, aki azonban nagyon megviseltnek látszott, a rendezvény után pedig elzárkózott a sajtó elől. A tisztavatás után a Parlamentben Mádl Ferenc adott át állami kitüntetéseket. Bővebben a kormányválságról >>>

Mádl Ferenc köztársasági elnök a Parlament Kupola-csarnokában állami kitüntetéseket adott át Medgyessy Péter miniszterelnök és Mandur László parlamenti alelnök jelenlétében.

A legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykereszjét az államfő Glatz Ferencnek, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagjának, az MTA Történettudományi Intézet Igazgatójának és Frunda Györgynek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátoránbazak adományozta. Frunda György az elismerést, mivel éppen szabadságát tölti Egyiptomban, később veszi át.

Szentmise a bazilika előtt

Délután öt órakor kezdődött a Szent István-bazilika előtt a hagyományos, augusztus 20-ai szentmise, amit Erdő Péter bíboros, prímás celebrált. A bíboros a szentbeszédet megelőző köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar társadalom ma is "erősen evilági szemléletű", mint fogalmazott aggasztóan kevés gyermek születik, a lakosság száma fogy, Magyarország népessége egyre idősebb, s a házasság és a család válság különösen mélynek tűnik.

Az eseményen jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és Gulyás Kálmán, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára.

A rendezvényen részt vett továbbá az ellenzéki pártok részéről Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Semjén Zsolt (Fidesz), a KDNP elnöke, valamint a társegyházak képviseletében Bölcskei Gusztáv református és D. Szebik Imre evangélikus püspök is. A szentmisét követően elindult az országos Szent Jobb-körmenet a Zrínyi utca - Október 6. utca - József Attila utca - Nádor utca - Október 6. utca - Zrínyi utca útvonalon.

Tizenötezren kísérik a Szent Jobbot

Szent István jobbja, kézfej-ereklyéje mögött Erdő Péter bíboros és Juliusz Janusz apostoli nuncius, majd az egyház további képviselőit követően Mádl Ferenc köztársasági elnök és felesége haladt.

A szervezők tájékoztatása szerint összesen körülbelül 15 ezren követhetik figyelemmel az eseményt a helyszínen, amennyiben a tér a környező utcákkal együtt zsúfolásig megtelik.

Bozóttűzek és bokasérülések a tűzijáték miatt

A kilenc órakor kezdődő tűzijáték alatt három kisebb bozóttűz keletkezett a Gellért-hegy oldalában, és néhány könnyebb bokasérülést kellett ellátniuk a mentőknek a tűzjáték idején és után. A tüzet a visszahulló petárdák okozták, mivel meggyújtották az aljnövényzetet.

Kirívó esetük nem volt a mentőknek a tűzijáték ideje alatt, jellemzően bokasérülésekhez hívták őket. Sokan másztak fel valamilyen magaslatra, hogy jobban lássák a látványosságot és amikor leugrottak, néhányan könnyebb bokasérülést szenvedtek.

Történt egy verekedés, néhányan pedig rosszul lettek, de az elmúlt évekkel összehasonlítva "nem volt igazán zűrös ez a tűzijáték" - mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.  • Tippek
  • Lakáshitel