Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Gepidák, szarmaták, gótok

2003.08.21. 09:42
Az Index tudósítója az első magyarországi törvényhozás helyszínén, Ópusztaszeren (Szer) járt, hogy beszámoljon Hiller István augusztus 20-i szerepléséről.
"Gepidák, vandálok, szarmaták, gótok. [szün] Gepidák, vandálok, szarmaták, gótok. Ki emlékszik rájuk?" - robban be egy adekvát kérdéssel Hiller István kulturális miniszter az ópusztaszeri augusztus 20-i állami ünnepségre. Körülnézünk, és kiszúrunk a tömegben egy elsápadt gepidát és két félholt szarmatát, de ők azon nyomban el is illannak. Ez nem az ő napjuk. Hiller dicséretes módon fejből mondja el ünnepi beszédét, talán azért, hogy közben szemmel tudja tartani az ópusztaszeri Árpád emlékművet félkörben övező magyar királyok mellszobrait. Az ezeréves ország uralkodóinak szeme se rebben, ők is elfeledtek minden gepidát és gótot, és a vandálok sem öntözték le őket vörös festékkel az elmúlt pár hétben, úgyhogy felőlük mehet a dolog. Hiller rendkívüli lendületben van, tisztán érződik rajta az oktatáspolitikusok lelkesedése.

Provokátor

Tekintse meg galériánkat!
A kora délelőtti kezdésnek hála még mindenki csak az első söröket gurítja lefelé a pár száz méterrel arrább található majálison, ezért szocialista léggömbbel csak egy mokány úr érkezik. Csendben a padokhoz siet, majd meglehetősen gyáva módon a provokátor szerepét nejére próbálja ráerőszakolni, a léggömb madzagját szelíd erőszakkal annak mutatóujjára köti. A hölgy ellenkezik, ám az úriember hajthatatlan - "Na, na!" - és vasmarokkal állítgatja be párja karjának dőlésszögét úgy, hogy a léggömb épp a fejek felett, jól láthatóan libeghessen.

Sokszínűek

Hiller ezalatt a nemzeti közép kormányának slágertémáit boncolgatta, például, hogy valakik folyamatosan mindenbe belekötnek, ahelyett, hogy érdemben vitatkoznának, ami előbbre, és nem hátrafele visz. Három szarmatába, hogy a Fideszre gondol. Nem a sokszínű véleményekkel van a baj, mert az például az Unió szlogenjében is szerepel, hanem a politikai csaták színvonalával. Mert a sokszínűséggel semmi baja a szocialistáknak, habár innen úgy tűnik, a sokszínűségnek van annál több a szocialistákkal.

Megoldásként ezért a miniszter kezdeményez: az Aradon visszaállítandó szabadságszobrot nem akárhogyan, hanem a Magyar Országgyűlés sokszínű egységében kívánja felavatni. Ez azt jelentené, hogy Szili Katalin, a parlament elnöke, valamint Dávid Ibolya, Mandur László, Szájer József, Wekler Ferenc alelnökök együtt szobroznának az őszi avatón. Ez egy igazi flash mob lenne, hiszen nyilván a kutya se értené, hogy mit keres ott, együtt ennyi sokszínűség, hogy aztán szó nélkül szétspricceljenek a szélrózsa minden irányába. Sok sikert kívánunk.

SZDSZ-sátor

Na de. Még csak délelőtt tizenegy óra, és a buli csak most kezdődik. Amíg Hiller doktor elfogyasztja a Szent István-napi kenyér maradékát, mi körülnézünk Ópusztaszeren. Ebből még egy Disney Landet is lehet csinálni, hatalmas terület, rengeteg helyszín. Az igazi élet azonban természetesen a majális környékén van. A SZDSZ-sátor elég harmatos, szokás szerint képtelenek válaszolni a sátoros ünnepek kihívásaira. Hatalmas ötlet, három dekoratív lány SZDSZ-totót osztogat, amelyben olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy Csongrád megye hány országgal határos és hasonlók, de semmi olcsó sör, zene, vagy más egyszerű és ésszerű szórakoztatás.

Héliumos lufi

Tekintse meg galériánkat!
A szocialisták ezzel szemben biztosra mennek: ők osztogatják a vörös szegfűs, héliummal töltött lufikat, amitől minden szocialistának, szimpatizánsnak és rejtőzködő szavazónak irtó jó kedve van. Csak feltételezzük persze, hogy a hélium felét a közeli cserjésben magukba eresztik, de Hiller István következő, oldottabb hangulatú beszédét az MSZP-sátorban már kacaj és örömtaps kíséri. (Apropó sokszínűség, Balogh László a csongrádi illetékességű MDF-es politikus a lufitöltő palack mellett álldogál szerényen.)

Új szociáldemokrácia

"Lesz új szociáldemokrácia!" - kiáltja Hiller István az MSZP alelnöke. Itt kicsit összezavarodunk, mert mintha korábban már deklarálták volna, hogy a Magyar Szocialista Párt európai rőffel mérve modern szociáldemokrata képződmény, sőt az élbolyba tartozik. "Hosszabb időbe fog ez telni, de merjük látni" - bátorít a politikus, és cseppet sem zavarja, hogy jogdíj nélkül nyúlja Orbánék szlogenjét. Jó példával elöl járva pedig ígéretet tesz, hogy "nem csak meleg kézfogással" kész támogatni a legújabb szocdem törekvéseket. "A szegfű 2006-ban is a magasban lesz!" - zárja sorait Hiller. "Ajaj" - hallatszik fojtott hangon a háttérből, nyilván a kiegyensúlyozott tájékoztatást megvalósítandó.