Valér
2 °C
8 °C

Visszavonják a vízkorlátozást Esztergomban

2004.08.23. 20:41
A gyerekek és a terhes anyák kivételével keddtől nem kapnak ingyen palackos vizet az esztergomiak, az önkormányzat ugyanis visszavonja a részleges ivóvíz-korlátozási tilalmat, amit a június 30-ai szennyezés után rendelt el. A vízben a toluol még mindig érezhető, annak ellenére, hogy mennyisége az egészségügyi határérték alatt van.
Kedden nulla órától visszavonja az esztergomi önkormányzat a részleges ivóvíz-korlátozási tilalmat a védelmi bizottság javaslatára, mondta az önkormányzat sajtóreferense hétfőn az MTI-nek.

A védelmi intézkedések beszüntetésének indokai között szerepelt, hogy a vízben található szennyező anyagok mennyisége nem haladja meg az egészségügyi határértéket és jelenlétük folyamatosan csökken a csapvízben, közölte Takács István.

'Kellemetlen szag'

"A rendkívüli állapot napi 5 millió forint plusz költséggel terheli meg a város büdzséjét, s mivel az ingyenes vízosztás 19 napja tart, ez az összeg megközelíti a 100 millió forintot" - közölte a sajtóreferens.

Takács elmondta, hogy a csapvíz kellemetlen szaga alapján nyilvánvaló, hogy még mindig magas a toluol jelenléte a vízvezeték-rendszerben.

Az esztergomi döntéshozó testület délutáni ülésén döntött arról, hogy a hónap végéig a korlátozás feloldása után is biztosítja a napi három liter személyenkénti ásványvíz adagot a 14 év alatti gyermekek, a várandós és szoptatós anyák számára.

Még július 30-án jelentős mennyiségű szennyező anyag került a francia tulajdonú Onyx Kft. veszélyes hulladék-égetőművéből a Kenyérmezei-patakba majd a táti Kis-Dunába, alig két kilométerre a víznyerő helyektől.

Ezt követően rendeltek el teljes ivóvíz-korlátozást Esztergomban és Tokodaltárón. Később a tilalom a 14 éven aluli gyerekekre és a terhes nőkre vonatkozott.