Valér
2 °C
8 °C

Beszállt a kampányba Fazakas Szabolcs EP-képviselő

2004.08.23. 23:10
Hétfőn az MSZP európai parlamenti képviselőcsoportjából is állást foglaltak a miniszterelnök-jelöltek ügyében, felhozva Gyurcsány Ferenc "ügyeit". Egy másik képviselő szerint nem hoztak döntést arról, hogy kit támogatnak. Gyurcsány nem vág vissza, a két jelölt a hétvégén tisztességes versenyt ígért.
Hétfőn az MSZP EP-képviselő csoportja is beszállt a vélhetően csak pár napos miniszterelnök-jelöltek közötti, a maga módján durvuló, rövid kampányküzdelembe. Fazakas Szabolcs MSZP-s EP-képviselő este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az őt felkereső nyugat-európai üzleti és politikai körök korrupciós ügyei miatt nem kívánják Gyurcsány Ferencet kormányfői pozícióba.

Ilyen személyek ne kerüljenek pozícióba

"Nyugat-európai politikai és üzleti körök képviselői közül egyre többen hívnak fel, és megdöbbenésüknek adnak hangot, (...) hogy az MSZP elnökségének egyhangú döntése ellenére új önjelöltek vannak" - jelentette ki Fazakas Szabolcs, az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának elnöke hétfőn az MTI-nek.

"Példaként kérdezték, igaz-e, hogy annak a Gyurcsány Ferencnek a neve is felmerült mint lehetséges kormányfőjelölt, akinek az ügyeit tavaly részleteiben megismerhették a parlamenti viták vagy a frakcióviták keretéből" - mondta az MSZP-s EP-képviselő, aki elmondta, uniós kollégái felhívták figyelmét arra, hogy "ez Európában így nem szokásos, nem jellemző".

Az európai értékekben az egyik legfontosabb szempont az, hogy ilyen személyek ne kerüljenek meghatározó pozícióba - ismertette azokat a véleményeket, amelyeket politikustársai közvetítettek felé a magyar kormányfőjelölés kapcsán.

Gyurcsány: ügyei a Fidesznek voltak

"Ügyeim nem nekem, hanem a Fidesznek voltak" - reagált Gyurcsány Ferenc Fazakas Szabolcs nyilatkozatára az MTI-nek. A sportminiszter közölte: sajnálná, ha "ez a rövidke kampány eldurvulna, s méltánytalan és méltatlan vádak terepe lenne".

"Soha nem fogom megtenni, hogy párttársaimat személyükben sértő kijelentést tegyek, ezért jelen esetben is tartózkodom attól, hogy ilyenre ragadtassam magam" - fűzte hozzá. Hétfői interjú Gyurcsány Ferenccel >>>

Az új kormányfő beszéljen nyelveket

Dobolyi Alexandra szocialista EP-képviselő az MTI-vel közölte: az MSZP európai parlamenti képviselőcsoportja a kormányfőjelölés ügyében nem ülésezett, nem hozott semmilyen döntést.

"Személy szerint egyik jelöltet sem ismerem olyan közelről, hogy bármilyen álláspontot ki tudjak alakítani róla, azt viszont tudom, hogy Európa szempontjából fontos az, hogy egy vezető dinamikus, erőskezű legyen, beszéljen idegen nyelveket" - mondta.

Azt Dobolyi nyilatkozatából nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy ezzel mire utalt a képviselő. Mindenestre a Magyar Hírlap a kormányválság kirobbanása előtt egy héttel közölt összeállítást Medgyessy Péter minisztereinek nyelvtudásáról, amelyből kiderült Kiss Péternek nincs nyelvvizsgája.

A kormányfő egy évvel ezelőtt jelentette ki, hogy kormányátalakításkor a nyelvtudás is számít, a magyaron kívül más nyelven nem beszélő minisztereit pedig arra kérte, hogy az EU-csatlakozásig szerezzék meg a nyelvvizsgát.

Tisztelik egymást

A hétvégén, miután biztossá vált, hogy az MSZP két miniszterelnök-jelölt között fog választani, Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc úgy nyilatkoztak, nem fognak egymás ellen kampányolni, versenytársaknak tekintik egymást, és az összeálló kormányban számítanak egymás munkájára. A két jelölt támogatottságának alakulásáról >>>

Gyurcsány Ferenc ma a fiatal szocialistákkal tartott találkozója előtt kijelentette, Kiss Pétert riválisának tekinti, akit tiszteletben tart.