Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Az SZDSZ arra kíváncsi, mit tud Medgyessy

2004.08.27. 15:11
A kisebbik koalíciós párt egyetért a fideszes képviselőkkel abban, hogy a miniszterelnöknek el kell mondania, mit értett pontosan azalatt, hogy az "SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel". A párt ezért felszólítja a miniszterelnököt, állításainak mögöttes tartalmát is tárja a nyilvánosság elé.
Medgyessy Péter a nyilvánossággal is ossza meg az SZDSZ korrupciós ügyeire vonatkozó állításainak mögöttes tartalmát, közölte Pető Iván a párt pénteki sajtótájékoztatóján.

"Azt remélve, hogy a miniszterelnök úr is felismeri, hogy ez a fajta állítás milyen politikai következményekkel jár, felkérjük, felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy állításának mögöttes tartalmát is tárja a nyilvánosság elé" - fogalmazott az SZDSZ frakcióvezető-helyettese.

Önmagában elég lett volna a bizalom megvonásához

Medgyessy Péter a múlt hét csütörtöki Népszabadságban megjelent interjúban beszélt arról, hogy az SZDSZ "tele van korrupciós ügyekkel", majd miután az SZDSZ, majd az MSZP vezetése is megvonta tőle a bizalmat, az MTV Szólás szabadsága című műsorában mondta, hogy az SZDSZ-nek is szembe kell nézni azokkal a zavaros ügyekkel, amelyek körbelengik.

Az SZDSZ ezután felháborodottan utasította vissza a miniszterelnöknek a korrupcióval kapcsolatban tett "homályos megjegyzéseit".

Pető kijelentette, ha egy hivatalban lévő miniszterelnök a mögötte álló egyik koalíciós pártról ilyesmit mond, anélkül, hogy a pártot tájékoztatná esetleges ismereteiről, az annyira súlyos eset, hogy önmagában is a bizalom megvonását váltotta volna ki.

Egyetértenek a Fidesszel és az MDF-fel

Az SZDSZ egyébként egyetért azon ellenzéki felszólalók szándékával, akik a parlament pénteki rendkívüli ülésén ugyanerre kérik a kormányfőt, ugyanakkor korrektnek tartják Szili Katalin házelnök eljárását, aki elutasította a fideszes Mátrai Márta és Rogán Antal "Mit ér azon miniszterelnök úr, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel" címmel beadott interpellációját, figyelembe véve, hogy a miniszterelnök maga tette ezt a kijelentést, így a többi tárca erre nem tud válaszolni.

Pető Iván közölte, a szabad demokraták az MDF elnökének is igazat adnak annyiban, hogy két lehetőség van: vagy bűncselekmény pártolásáról van szó, vagy valótlan állításról.