Hermina
15 °C
27 °C

Rejtő E.: Csak egy ügyfélnek kellett volna jeleznie

2003.08.30. 18:08
Egyetlen ügyfél visszajelzése is elég lett volna ahhoz, hogy kiderüljenek a törvénysértő tranzakciók a K&H Equities brókercégnél, nyilatkozta a Rejtő E. Tibor a Népszabadság szombati számában megjelent interjúban.
Nem felelős

A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) a brókerbotrány lemondott vezérigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, hogy lemondása erkölcsi és nem büntetőjogi felelősségvállalás volt, őt személyesen nem terheli felelősség amiatt, hogy a bank belső ellenőrzése nem derítette fel korábban a visszaéléseket a K&H Equitiesnél.

Rejtő a lapnak elmondta, a belső ellenőrzésű funkciókat élesen elkülönítették a többi szakterülettől, és az ellenőrzést vezető, már ugyancsak lemondott Ludo Jacobsnak volt feladata beszámolni Brüsszelben kontroltevékenységéről. A bank így akarta biztosítani, hogy a vezérigazgató is az ellenőrzés alá essen.

A PSZÁF idén már dicsért

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által 1998-ban és 2000-ben készített jelentések több szempontból elmarasztalták a K&H Bankot. A volt vezérigazgató rámutatott, hogy bár ismerte a PSZÁF-jelentéseket (1998-ban még nem volt a banknál), a hibák helyrehozásával nem ő, hanem a szakterületek vezetői foglalkoztak, ugyanakkor hozzátette, a legutolsó, 2002-es PSZÁF-jelentés már elismerőleg szólt a bank működéséről, és egyáltalán nem kötelezte pénzbírság fizetésére, ami ritkaságszámba megy ekkora pénzintézeteknél.

Rejtő E. nyereségessé tett

Arra a kérdésre, hogy akkor valójában, mi volt a feladata Rejtőnek, az üzletember úgy válaszolt, neki elsődleges feladata a korábban veszteséges bank nyereségessé tétele (1999 kilencmilliárd mínusz, idén húszmilliárd plusz), valamint az ABN-Amro, Magyar Bank Rt és a K&H Bank fúzióját kellett levezényelnie.

Az interjúból kiderül az is, Rejtőék már 2002-ben meg akartál szüntetni a bankon kívül működő veszteségesen működő brókercéget, miután ez általános tendencia volt a vezető pénzintézeteknél, hogy maga a bank nyújtson univerzális szolgáltatást.

Kitűnő meglátásai voltak Kulcsárnak

Kulcsár Attilával ápolt kapcsolatáról Rejtő úgy nyilatkozott, nem igaz, hogy korábban is ismerte volna a nagykanizsai férfit, és nem volt bizalmi embere a Bécsben előzetes letartóztatásba helyezett bróker. Rejtő elmondta, nem alá tartozott a bróker, Kulcsárért az Equities vezérigazgatója Csuka László, valamint az önkormányzati osztály vezetőjeként Zarnóczi Tibor feleltek. Rejtő Kulcsárt jó munkaerőnek tartotta, kitűnő érzékéről beszélt.