Szilárda
-4 °C
3 °C

Szegény magyar EP-képviselők?

2003.09.01. 09:05
Uniós kollégáik többségéhez képest igen szegénynek számíthatnak majd a magyar EP-képviselők, mivel várhatóan nem fog pozitív döntést hozni a miniszteri tanács a fizetések egységesítéséről, írja a Világgazdaság.
Ha marad a jelenlegi rendszer, vagyis minden képviselő saját államától kapja fizetését, akkor a magyar képviselők a portugálok fizetésének (3448 euró) mintegy ötödét, 770 eurót (a 198 000 forintos alapilletmény) kapnak.

Az Európai Parlament (EP) már elfogadta ugyan az új egységes javadalamzási javaslatot az új képviselői statútum részeként, ám az várhatóan nem fog átmenni a miniszteri tanácson. Az EP javaslata az Európai Bíróság bíráinak mindenkori alapfizetésének az ötven százalékát jelölte meg képviselői fizetésként (8500 euró).

Az EP-képviselők fizetései ma 10 974 (olaszok) és 2619 (spanyolok) euró között mozognak, de a különbségek tovább nőnének, amikor az új, szegényebb országok az Unióba lépnek.

A miniszteri tanács várhatóan azért fogja megbuktatni a statútumot, mivel a tagállamok közül sokan ellenzik, hogy az EP-képviselők ne hazájukba adózzanak, hanem - miként az uniós közalkalmazottak - a közösségi adójog vonatkozzon rájuk, írja a lap. Ez pedig az uniós alapszerződések módosítását jelentené, és nézeteltérés számos további kérdésben is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!