Judit
3 °C
7 °C

Gy. Németh Erzsébet nem lép vissza

2002.09.01. 16:25
Nem lép vissza senkinek a javára a főpolgármester-jelöltségtől Gy. Németh Erzsébet. Ezt az MSZP elnöke jelentette be a párt vasárnapi kampánynyitó rendezvényén. A Marketing Centrum szerint Budapesten a választás favoritja Demszky Gábor.
Száz nap alatt bebizonyosodott, hogy az MSZP szavatartó párt, az MSZP-SZDSZ koalíció szavatartó koalíció - mondta Kovács László, az MSZP elnöke a párt vasárnapi, budapesti önkormányzati kampánynyitóján.

Soha nem volt

Gy. Németh Erzsébetről, a párt főpolgármester-jelöltjéről Kovács László azt mondta, alkalmas és felkészült a város vezetésére. Kovács László hangsúlyozta: "soha nem volt még a Magyar Országgyűlésnek női elnöke, most van, Szili Katalin személyében. Soha nem volt Magyar Köztársaságnak női belügyminisztere, most van, Lamperth Mónika személyében. Soha nem volt a szocialista pártnak női frakcióvezetője, most van, Lendvai Ildikó személyében. Soha nem volt Budapestnek női főpolgármestere, most legyen, Gy. Németh Erzsébet személyében."

Demszky a favorit
A Marketing Centrum legfrissebb, nem reprezentatív közvélemény-kutatása szerint változatlanul Demszky Gábor a közelgő főpolgármester választás favoritja. Az MC úgy látja: a különbségek az egyes jelöltek között olyan nagyok, hogy szinte elképzelhetetlen a jelenlegi sorrend megváltozása. Néhány százalékot módosulhatnak még az eredmények, de nagyon nagy csodának kellene történnie ahhoz, hogy ne Demszky Gábor legyen a befutó, mint ahogy ahhoz is, hogy Gy. Németh Erzsébet Schmitt Pált megelőzve feljöjjön a második helyre.
Áttörés

A pártelnök szerint az MSZP-ben megtörtént az "áttörés", a képviselőjelöltek között sok a fiatal jelölt. A közvélemény-kutatási adatokra utalva Kovács László közölte: az MSZP fölényes vezetése nem elbizakodottá, hanem bizakodóvá teszi az MSZP-t. A politikus felszólalása után újságíróknak nyilatkozva cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Gy. Németh Erzsébet esetleg visszalépne a jelöltségtől. Kovács László több alkalommal bírálta a Fideszt. Mint mondta: először a szavazatok újraszámlálásának gondolatával foglalkoztak, ezután - a pártelnök szavai szerint - következett az ügynökügy, de bebizonyosodott - ahogy Kovács László mondta -, hogy aki másnak vermet ás, maga esik bele. "Most újból azzal riogatnak, hogy mit fog csinálni az MSZP" - mondta a pártelnök a polgári körök pénteki, a Magyar Televízió székháza előtti tüntetésére célozva.

Európa Gyöngyszeme

Gy. Németh Erzsébet programjának elemeit ismertetve elmondta, olyan Budapestet akar, ahol új metróvonalak létesülnek, új hidak épülnek, a tömegközlekedés gyors és megfizethető, és ahhoz kért támogatást, hogy Budapest "Európa gyöngyszeme lehessen". Tervei között említette az állatkert, a József Attila Színház és a Radnóti Miklós Színház felújítását, a bölcsőde és az óvoda ingyenessé tételét, az Újpest és Óbuda közötti, valamint az M0-ás északi körgyűrűjén lévő híd megépítését.

Deutsch megállapodásról tud

A Fidesz budapesti elnöke szerint a szocialisták a bolondját járatják a fővárosi választókkal, amikor az "itt a Gy. Németh, hol a Gy. Németh" játékot játsszák. Deutsch Tamás az MSZP vasárnapi fővárosi kampánynyitójával kapcsolatban közismert ténynek nevezte, hogy amikor kirobbant a miniszterelnök múltjával kapcsolatos botrány, akkor az SZDSZ azért változtatta meg véleményét rövid időn belül, azért támogatta továbbra is a kormányfőt, mert megállapodást kötött a két párt. E szerint - mint mondta - Medgyessy Péter támogatásáért cserében Gy. Németh Erzsébetet visszaléptetik a fővárosi önkormányzati választáson. "A szavahihetőség kifejezését használva arról beszélni, hogy Gy. Németh Erzsébet nem lép vissza, ez a Kovács Lászlóra jellemző dialektikus megközelítés bizonyítéka" - fogalmazott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?