Friderika
13 °C
29 °C

Gy. Németh Erzsébet nem lép vissza

2002.09.01. 16:25
Nem lép vissza senkinek a javára a főpolgármester-jelöltségtől Gy. Németh Erzsébet. Ezt az MSZP elnöke jelentette be a párt vasárnapi kampánynyitó rendezvényén. A Marketing Centrum szerint Budapesten a választás favoritja Demszky Gábor.
Száz nap alatt bebizonyosodott, hogy az MSZP szavatartó párt, az MSZP-SZDSZ koalíció szavatartó koalíció - mondta Kovács László, az MSZP elnöke a párt vasárnapi, budapesti önkormányzati kampánynyitóján.

Soha nem volt

Gy. Németh Erzsébetről, a párt főpolgármester-jelöltjéről Kovács László azt mondta, alkalmas és felkészült a város vezetésére. Kovács László hangsúlyozta: "soha nem volt még a Magyar Országgyűlésnek női elnöke, most van, Szili Katalin személyében. Soha nem volt Magyar Köztársaságnak női belügyminisztere, most van, Lamperth Mónika személyében. Soha nem volt a szocialista pártnak női frakcióvezetője, most van, Lendvai Ildikó személyében. Soha nem volt Budapestnek női főpolgármestere, most legyen, Gy. Németh Erzsébet személyében."

Demszky a favorit
A Marketing Centrum legfrissebb, nem reprezentatív közvélemény-kutatása szerint változatlanul Demszky Gábor a közelgő főpolgármester választás favoritja. Az MC úgy látja: a különbségek az egyes jelöltek között olyan nagyok, hogy szinte elképzelhetetlen a jelenlegi sorrend megváltozása. Néhány százalékot módosulhatnak még az eredmények, de nagyon nagy csodának kellene történnie ahhoz, hogy ne Demszky Gábor legyen a befutó, mint ahogy ahhoz is, hogy Gy. Németh Erzsébet Schmitt Pált megelőzve feljöjjön a második helyre.
Áttörés

A pártelnök szerint az MSZP-ben megtörtént az "áttörés", a képviselőjelöltek között sok a fiatal jelölt. A közvélemény-kutatási adatokra utalva Kovács László közölte: az MSZP fölényes vezetése nem elbizakodottá, hanem bizakodóvá teszi az MSZP-t. A politikus felszólalása után újságíróknak nyilatkozva cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Gy. Németh Erzsébet esetleg visszalépne a jelöltségtől. Kovács László több alkalommal bírálta a Fideszt. Mint mondta: először a szavazatok újraszámlálásának gondolatával foglalkoztak, ezután - a pártelnök szavai szerint - következett az ügynökügy, de bebizonyosodott - ahogy Kovács László mondta -, hogy aki másnak vermet ás, maga esik bele. "Most újból azzal riogatnak, hogy mit fog csinálni az MSZP" - mondta a pártelnök a polgári körök pénteki, a Magyar Televízió székháza előtti tüntetésére célozva.

Európa Gyöngyszeme

Gy. Németh Erzsébet programjának elemeit ismertetve elmondta, olyan Budapestet akar, ahol új metróvonalak létesülnek, új hidak épülnek, a tömegközlekedés gyors és megfizethető, és ahhoz kért támogatást, hogy Budapest "Európa gyöngyszeme lehessen". Tervei között említette az állatkert, a József Attila Színház és a Radnóti Miklós Színház felújítását, a bölcsőde és az óvoda ingyenessé tételét, az Újpest és Óbuda közötti, valamint az M0-ás északi körgyűrűjén lévő híd megépítését.

Deutsch megállapodásról tud

A Fidesz budapesti elnöke szerint a szocialisták a bolondját járatják a fővárosi választókkal, amikor az "itt a Gy. Németh, hol a Gy. Németh" játékot játsszák. Deutsch Tamás az MSZP vasárnapi fővárosi kampánynyitójával kapcsolatban közismert ténynek nevezte, hogy amikor kirobbant a miniszterelnök múltjával kapcsolatos botrány, akkor az SZDSZ azért változtatta meg véleményét rövid időn belül, azért támogatta továbbra is a kormányfőt, mert megállapodást kötött a két párt. E szerint - mint mondta - Medgyessy Péter támogatásáért cserében Gy. Németh Erzsébetet visszaléptetik a fővárosi önkormányzati választáson. "A szavahihetőség kifejezését használva arról beszélni, hogy Gy. Németh Erzsébet nem lép vissza, ez a Kovács Lászlóra jellemző dialektikus megközelítés bizonyítéka" - fogalmazott.