Olivér
4 °C
8 °C

Urnazárás a Szabadság téren

2002.09.02. 16:41
Hat és fél millió forint jött össze a begyűjtött százasokból a polgári körök Szabadság téri gyűlésén. Az adakozók egy része külföldi aprópénzzel is hozzájárult a gyűjtéshez. A Kerényi Imre által kitalált létszámmérés azonban ismét sikertelen maradt: a szervezők szerint a tüntetők legalább harmada nem tudta leadni a részvételét bizonyító pénzérmét.
Mintegy hatvannégyezer-ötszáz darab százforintos érmét rolniztak be a polgári körök pénteki gyűlésén az exminiszterelnök beszéde után.

Százezer

A rendezők szándéka szerint népszámláló funkciójú pénzgyűjtési akció azonban nem hozott megfelelő eredményt. A Demokrácia Központban az Index kérdésére úgy vélekedetek, hogy a Szabadság téren és a Magyar Televízió székházát körülvevő utcákban legalább százezren hallgatták Orbán Viktor és a rendezvény többi szónokának beszédét. A polgári köröket koordináló intézményben azt állították, különbség abból adódott, hogy a szerteágazó térségben sokan nem találták meg a gyűjtőhelyeket.

Polgári obulus

Kerényi Imre, színházi rendező, az összejövetel egyik szervezője beszédében a sajtószabadság temetésének minősítette a rendezvényt. Ezzel összhangban az érkezőknek osztogatott térképen bejelölt urnahelyeket "ravatalokként" tüntették fel. A fekete leplekkel letakart emelvényeken fiatalok pléhdobozokba gyűjtötték a tüntetők százasait. Azt azonban senki sem ellenőrizte, ki mennyi pénzt dob a perselybe és hányszor. Mint kiderült, a százasok mellett körülbelül száznyolcvanezer forint más címletű érme és kisebb mennyiségben külföldi váltópénz is gazdagította a polgári köröket. Kérdésünkre elmondták, hogy az adományok nagyobb része a megmozdulás költségeire megy, a maradék a Szabad Szó Alapítvány számláján a jobboldali sajtót gazdagítja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?