Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Urnazárás a Szabadság téren

2002.09.02. 16:41
Hat és fél millió forint jött össze a begyűjtött százasokból a polgári körök Szabadság téri gyűlésén. Az adakozók egy része külföldi aprópénzzel is hozzájárult a gyűjtéshez. A Kerényi Imre által kitalált létszámmérés azonban ismét sikertelen maradt: a szervezők szerint a tüntetők legalább harmada nem tudta leadni a részvételét bizonyító pénzérmét.
Mintegy hatvannégyezer-ötszáz darab százforintos érmét rolniztak be a polgári körök pénteki gyűlésén az exminiszterelnök beszéde után.

Százezer

A rendezők szándéka szerint népszámláló funkciójú pénzgyűjtési akció azonban nem hozott megfelelő eredményt. A Demokrácia Központban az Index kérdésére úgy vélekedetek, hogy a Szabadság téren és a Magyar Televízió székházát körülvevő utcákban legalább százezren hallgatták Orbán Viktor és a rendezvény többi szónokának beszédét. A polgári köröket koordináló intézményben azt állították, különbség abból adódott, hogy a szerteágazó térségben sokan nem találták meg a gyűjtőhelyeket.

Polgári obulus

Kerényi Imre, színházi rendező, az összejövetel egyik szervezője beszédében a sajtószabadság temetésének minősítette a rendezvényt. Ezzel összhangban az érkezőknek osztogatott térképen bejelölt urnahelyeket "ravatalokként" tüntették fel. A fekete leplekkel letakart emelvényeken fiatalok pléhdobozokba gyűjtötték a tüntetők százasait. Azt azonban senki sem ellenőrizte, ki mennyi pénzt dob a perselybe és hányszor. Mint kiderült, a százasok mellett körülbelül száznyolcvanezer forint más címletű érme és kisebb mennyiségben külföldi váltópénz is gazdagította a polgári köröket. Kérdésünkre elmondták, hogy az adományok nagyobb része a megmozdulás költségeire megy, a maradék a Szabad Szó Alapítvány számláján a jobboldali sajtót gazdagítja.