Szilárda
-4 °C
3 °C

Tüntetés a Vasárnapi Újság mellett

2003.09.04. 22:29
A Vasárnapi Újság "politikai megsemmisítése" ellen tüntettek a Honfoglalás 2000 Egyesület szervezésében csütörtökön. A Kossuth rádión fogható reggeli műsor majdnem teljes szerkesztőgárdája is jelen volt, de Kondor Katalin rádióelnök nem tudott eljönni. Az egyesület elnöke nem tudott konkrét veszélyről, de a következő két hónapban felkészül a kormány oldaláról érkező támadásra.
Tekintse meg a tüntetés képeit!
A Vasárnapi Újság (VÚ) és Kondor Katalin rádióelnök elleni, nemsokára bekövetkező politikai támadástól tart Szilvásy György, a Honfoglalás 2000 Egyesület elnöke, aki többszázad-magával adott hangot félelmének az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Petőfi szobor lábánál csütörtök este.

A veszély Agárdi Péter

A tüntetést az egyesület A Vasárnapi Újság Hallgatóinak Baráti Köre elnevezésű platformja szervezte, amely a közeljövőben országszerte tervezi folytatni a hasonló rendezvényeket, ha pénzük engedi. A legközelebbi állomás a szocialista vezetésű Szeged lesz. Az egyesületet az elnök, Szilvásy alapította, aki ezelőtt a MIÉP sorait erősítette.

A demonstráció Szilvásy György beszédével vette kezdetét, aki vázolta a helyzetet, és az egybegyűltek támogatásáról biztosította Kondort és a VÚ-t. A műsorra szerinte a legnagyobb veszélyt továbbra is a rádió kuratóriumának elnökhelyettese, a szocialista Agárdi Péter jelenti, és általában a balliberális irányításúvá lett média.

Jó volt a hangulat

A tüntetés amúgy vidám, kormányleváltós hangulatban telt, megjelent Haeffler András és a szerkesztőség nagy része, bár a Magyar Rádió belső szabályzata szerint a rádió ügyeiről nem szólhattak, a tüntetők örültek voltak, hogy megnézhették azokat, akikre minden vasárnap reggel felkelnek.

Politikus és sajtószabadság

A koránkelők között alig akadt fiatal, jórészt idősebbek jelentek meg. Szilvásy után Kerényi Lajos atya, a VÚ vallási blokkjának szerzője következett, aki többek között az Európai Uniós propagandáról és a fiatalokat a léha életbe kergető, sok áldozatot szedő "pornódolgok"-ról beszélt, amelyek ellen a VÚ értékrendjében is kiáll.

Tekintse meg a tüntetés képeit!
Szellemes, általános derültséget keltő politikai jegyzettel készült Vödrös Attila, az Új Idők című jobboldali lap főszerkesztője, aki inkább aktuális témákban utazott, a brókerbotránytól a fogyasztói kosárig érintve minden fontosabb kérdést. Beszélt még - főleg Trianonról - Patrubányi Miklós a Magyarok Világszövetségének elnöke, valamint Wittner Mária halálraítélt ötvenhatos.

"Nem gondoltam volna, hogy nekünk, politikusoknak kell a sajtószabadság mellett kiállni - fogalmazott a fideszes médiapolitikus, Szalai Annamária, aki leszögezte -: Aki Kondor Katalint támadja, az a demokráciát támadja." Szalai Kondor Katalint, Szász Károllyal és Polt Péterrel együtt említette mint a jelenlegi kormány célpontjait.

Nem tudni, mikor

A tüntetésen nem derült fény arra, hogy pontosan mikor, milyen támadástól kell tartani, Szilvásy kérdésünkre a demonstráció végén a szeptember és október hónapokat jelölte meg. A támadásról pedig "hallottak".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!