11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Gyurcsány: tart a lendület

2004.09.05. 17:07
A költségvetésben van még elég mozgástér, hogy végrehajthassák az új programot, jelentette ki Gyurcsány Ferenc, miután részt vett az MSZP vasárnapi frakcióülésén. A kormányfőjelölt közölte, már 2005-ben átalakulhat a családtámogatási rendszer és a lakásvásárlási hitel, és továbbra is "tart a lendület". Lendvai szerint a jövőben több beleszólása lesz a képviselőknek a kormány döntéseibe, mint eddig.
Már 2005-től átalakulhat a családtámogatási rendszer és lakásvásárlási hitel, jelentette ki Gyurcsány Ferenc az MSZP vasárnapi frakcióülésének szünetében újságíróknak nyilatkozva.

A párt miniszterelnök-jelöltje kijelentette, hogy sokkal igazságosabb társadalmat kell teremteni, a tehetősebbeknek nagyobb részt kell vállalniuk a terhek viselésében, "és ebben eltökélt mindenki".

Lendületben vannak

Az MSZP-frakcióban továbbra is tart a lendület - mondta el Gyurcsány -, amely arról szól, hogy "a következő kettő évben olyan politikát csináljunk, amely az országot arról győzi meg, a szocialisták értik, hogy az emberek milyen Magyarországot szeretnének, és mert értik, ezért képesek, tudnak és akarnak is tenni annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk ehhez a kívánt célhoz".

Gyurcsány ismertetése szerint mindenképpen módosítani szeretnék az alkotmányt, ezzel végérvényesen eltörölve a kötelező sorkatonai szolgálatot. A kormányfőjelölt közölte, hogy a gazdaságpolitikában segíteni kell minden olyan folyamatot, amely garantálja a tartós növekedést.

Abban is egyetértés volt a frakció és miniszterek között, hogy a fejlesztési támogatások elosztása ne a központi struktúrában, hanem helyben történjen, jelentette ki Gyurcsány.

Lendvai Ildikó arról beszélt, hogy új alapokon, új együttműködés kezdődik a kormány és a kormánypártok frakciói között, ami alapján a döntések előkészítésében nagyobb szerephez jutnak a képviselők, mint eddig.

Annyi mozgástér van, amennyi kell

Gyurcsány arra a felvetésre, hogy van-e elég mozgástér a költségvetésben az új program végrehajtásához, kijelentette, épp annyi tér van, amennyi szükséges.

A kormányfőjelölt elárulta azt is, vasárnap reggel a Pénzügyminisztériumban járt, ahol volt egy nagy egyeztetés a költségvetésről és az adójogszabályokról, de hogy konkrétan milyen lépések történnek ezen területen csak az SZDSZ-szel való egyeztetés után ismerheti meg a közvélemény. A Világgazdaság információi szerint alapvetően vitatott ügy a személyi jövedelemadó-tábla, a többi kérdésben elvi egyezség van. A lap úgy tudja: a tervek szerint az átlag alatti jövedelmek terheit kell csökkenteni jövőre, de még mindig többféle variáció fut. A háromkulcsos táblában a középső sávot húznák szét, de számoltak kétkulcsos szja-t is. Ebben például 18 vagy 20 százalék lehetne az alsó, és akár 40 százalék a felső kulcs.

Medgyessyn múlik

A frakcióülésen felszólalt a szocialista frakció mind a 18 munkacsoportja. A munkacsoportok határozottságra szólították fel Gyurcsányt és arra, hogy hallgassa meg az ő véleményüket is a döntések meghozatala előtt.

Lendvai Ildikó frakcióvezető arra a kérdésre, hogy Medgyessy Péter megtartja-e a képviselői mandátumat, úgy válaszolt, hogy úgy tudja, hogy a kormányfő részt kíván venni a frakció munkájában, de erre a kérdésre a pontos választ majd a jelenleg Brüsszelben tartózkodó miniszterelnök fogja megadni.  • Hírek
  • Bankszámla