MSZP: Toller nem cselekvőképtelen

2007.09.10. 10:25
Az MSZP nem akarja cselekvőképtelenné nyilváníttatni a tavaly júniusban balesetet szenvedett, azóta is kómában fekvő Toller László képviselőt, akinek mandátumáról múlt héten kezdeményezett tárgyalást a Fidesz. Magánszemély is kérheti az ügyészséget a cselekvőképtelenség megállapítására.

Az MSZP nem kezdeményezi Toller László volt pécsi polgármester, parlamenti képviselő cselekvőképtelenné nyilvánítását, mondta a Független Hírügynökségnek Tasnádi Péter, az MSZP Baranya megyei elnöke. Múlt héten Bánki Erik, a Fidesz dél-dunántúli regionális igazgatója tárgyalást kezdeményezett Toller László országyűlési képviselő mandátumáról.

Toller László tavaly júniusban súlyos autóbalesetet szenvedett, azóta kómában van. A törvény alapján a szocialista politikus akkor veszítené el mandátumát, ha hivatalosan cselekvőképtelenné nyilvánítják.

A politikus családja ezt nem akarja megtenni, az ügyészség viszont elvileg megteheti, ha akár magánszemély, akár politikai párt erre megkéri. Ha cselekvőképtelenné nyilvánítanák Toller Lászlót, az Országos Választási Bizottság időközi választás írna ki a választókörzetében.

Az MSZP pécsi szervezete nem kezdeményez ilyet, és lapinformációk szerint a Fidesz sem szívesen ösztönözné erre az ügyészséget, mert ez akár visszás is lehet a választók szemében. Az ellenzékiek ugyanakkor azzal sem értenek egyet, hogy Toller László körzetének nincs országgyűlési képviselője.

A fideszes Bánki Erik megkereste az ügyben Szili Katalin házelnököt, aki szintén Pécs egyik körzetének országgyűlési képviselője is.

Ő azonban azt kérte tőle, hogy az MSZP területi szövetségének elnökével, Tasnádi Péterrel tárgyaljon az ügyben. A két politikus hétfőn a parlamentben beszéli meg az ügyet.  • Tippek
  • Árfolyam