Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Bárándy: boszorkányüldözés helyett szembenézés

2002.09.11. 15:19
A tényfeltárást nevezte az átvilágítási törvényjavaslatok egyik legfontosabb céljának Bárándy Péter. Mint mondta, azt kell megállapítani, hogy az adott közszereplő összefüggésbe hozható-e az egységesen kezelt állambiztonsági iratokkal.
Az információs kárpótlást és a közélet átláthatóságát nevezte az átvilágítási törvények alapvető céljának Bárándy Péter igazságügy-miniszter a javaslatok általános vitájának megkezdésekor elmondott parlamenti expozéjában.

Szembenézés

Az előterjesztő szerint a jogszabály megalkotásakor össze kell egyeztetni az állambiztonsági iratokban szereplő személyek információs önrendelkezési jogát, a közélet átláthatóságát, a múlt megismerhetőségét és a jogállami körülmények között is méltányolható nemzetbiztonsági érdekeket. "A múlttal való szembenézés ugyanakkor nem fordulhat át boszorkányüldözésbe" - hangsúlyozta Bárándy Péter. Hozzátette: ügynök és ügynök között is "óriási különbség volt".

Átvilágítás helyett tényfeltárás

Az igazságügy-miniszter kitért arra, hogy a törvényjavaslatnak nem célja az "államélet megtisztítása". Fontos elemnek nevezte ugyanakkor, hogy az átvilágítás helyébe tényfeltárás lépjen, amely csak azt állapítja meg, hogy az adott közszereplő összefüggésbe hozható-e az egységesen kezelt állambiztonsági iratokkal. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a titkosszolgálatok iratai hiányosan maradtak fenn. Hozzátette: az irategyesítés következtében a konkrét alkotmányossági aggályok is relativizálódnak, de a tényfeltáró bizottság csak a rendelkezésre álló adatok alapján végezheti el feladatát.

Szocialista szokások

A frakciók véleménye megoszlik a javaslatról. Az MSZP szerint lehet és kell még finomítani az előterjesztésen, az ellenzék azonban még általános vitára sem tartja alkalmasnak azt. A Fidesz részéről Demeter Ervin arra hívta fel a figyelmet, hogy a benyújtott javaslatok tartalma és az elhangzott miniszteri expozé több ponton is eltér egymástól. Kifogásolta, hogy az érintettek köréből ki kívánják venni az 1956-57-ben karhatalmi tevékenységet folytatókat, álláspontja szerint azért, mert ez a pont érintené Horn Gyula ex-kormányfőt. Szerinte az előterjesztők a szocialista szokásoknak megfelelően, igyekeznek a javaslatban összemosni az áldozatokat a bűnösökkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!