Szilvia
5 °C
16 °C

A megszorítások ellen tüntetnének a rendvédelmi dolgozók

2006.09.11. 23:10
Demonstrációt helyezett kilátásába az összesen 88 ezer embert (rendőröket, tűzoltókat, vámosokat, pénzügyőröket, honvédelmi, nemzetbiztonsági és büntetés-végrehajtási dolgozókat) képviselő szakszervezetek ernyőszervezete a megszorítások miatt. A FRDÉSZ szerint a megszorítások ütemébe és hogyanjába a kormány nem avatta be őket, a csökkenő járulékok pedig akár 50 százalékos létszámcsökkenéssel is járhatnak.

Utcára vonulhatnak a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, ha eredménytelenek lesznek a kormánnyal folytatott megbeszéléseik, egy esetleges demonstrációval a testületeket érintő megszorítások ellen tiltakoznának. Erről Balázs László, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) alelnöke beszélt hétfőn az MTI-nek.

Nem hallathatják véleményüket

"Formális érdekegyeztetés folyik a kormányzat részéről. (...) Nem folyamatos az érdekegyeztetés, a döntések megtörténtét követően van egy tájékoztatása és utána már tulajdonképpen a végrehajtási folyamat indul, magyarul nekünk a saját véleményünket nagyon nehéz megjeleníteni ebben a folyamatban" - hangsúlyozta Balázs László.

A FRDÉSZ alelnöke rámutatott: egyebek mellett tiltakoznak az ellen, hogy a kormány megváltoztatná a fegyveres testületeknél dolgozók nyugdíjba vonulásának feltételeit, megszüntetné a 13. havi nyugdíjat és a táppénz mértéke is változna.

Balázs László szerint, ha ezek a tervek megvalósulnak, akkor tömegével hagynák el az egyenruhások a pályájukat, akár 50 százalékos létszámcsökkenésre is számítani lehet. Ez pedig azzal járhat, hogy veszélybe kerülhet az állampolgárok alkotmányban szavatolt biztonsága.

El kéne húzni a megszorítást

Az alelnök úgy véli, hogy megoldást jelentene, ha megszorításokat nem azonnal vezetnék be a fegyveres testületeknél, hanem egy akár 3-5 éves átmeneti időszakot biztosítana a kormány az átalakítások megvalósítására.

FRDÉSZ elnöksége kedden rendkívüli ülést tart a kormány Új egyensúly program, a konvergenciaprogram, valamint az államreform bizottság által javasolt reformcsomag ügyében. Balázs László elmondta, hogy az érdekvédelmi szervezet az Igazságügyi és Rendvédelmi Érdekegyeztető Tanács keddi alakuló ülésén is egyeztet majd a kérdésben.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének tagja egyebek mellett a Büntetés-végrehajtási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének tagja egyebek mellett a Független Rendőr Szakszervezet, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Honvédszakszervezet, a Nemzetbiztonsági Hivatal Érdekképviseleti Szervezete, a Polgár Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete

A FRDÉSZ legutóbb 2003-ban rendezett demonstrációt, akkor 10 napon keresztül gyűjtöttek aláírást a Parlament előtt a reálbércsökkenés ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?