Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A megszorítások ellen tüntetnének a rendvédelmi dolgozók

2006.09.11. 23:10
Demonstrációt helyezett kilátásába az összesen 88 ezer embert (rendőröket, tűzoltókat, vámosokat, pénzügyőröket, honvédelmi, nemzetbiztonsági és büntetés-végrehajtási dolgozókat) képviselő szakszervezetek ernyőszervezete a megszorítások miatt. A FRDÉSZ szerint a megszorítások ütemébe és hogyanjába a kormány nem avatta be őket, a csökkenő járulékok pedig akár 50 százalékos létszámcsökkenéssel is járhatnak.

Utcára vonulhatnak a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, ha eredménytelenek lesznek a kormánnyal folytatott megbeszéléseik, egy esetleges demonstrációval a testületeket érintő megszorítások ellen tiltakoznának. Erről Balázs László, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) alelnöke beszélt hétfőn az MTI-nek.

Nem hallathatják véleményüket

"Formális érdekegyeztetés folyik a kormányzat részéről. (...) Nem folyamatos az érdekegyeztetés, a döntések megtörténtét követően van egy tájékoztatása és utána már tulajdonképpen a végrehajtási folyamat indul, magyarul nekünk a saját véleményünket nagyon nehéz megjeleníteni ebben a folyamatban" - hangsúlyozta Balázs László.

A FRDÉSZ alelnöke rámutatott: egyebek mellett tiltakoznak az ellen, hogy a kormány megváltoztatná a fegyveres testületeknél dolgozók nyugdíjba vonulásának feltételeit, megszüntetné a 13. havi nyugdíjat és a táppénz mértéke is változna.

Balázs László szerint, ha ezek a tervek megvalósulnak, akkor tömegével hagynák el az egyenruhások a pályájukat, akár 50 százalékos létszámcsökkenésre is számítani lehet. Ez pedig azzal járhat, hogy veszélybe kerülhet az állampolgárok alkotmányban szavatolt biztonsága.

El kéne húzni a megszorítást

Az alelnök úgy véli, hogy megoldást jelentene, ha megszorításokat nem azonnal vezetnék be a fegyveres testületeknél, hanem egy akár 3-5 éves átmeneti időszakot biztosítana a kormány az átalakítások megvalósítására.

FRDÉSZ elnöksége kedden rendkívüli ülést tart a kormány Új egyensúly program, a konvergenciaprogram, valamint az államreform bizottság által javasolt reformcsomag ügyében. Balázs László elmondta, hogy az érdekvédelmi szervezet az Igazságügyi és Rendvédelmi Érdekegyeztető Tanács keddi alakuló ülésén is egyeztet majd a kérdésben.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének tagja egyebek mellett a Büntetés-végrehajtási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének tagja egyebek mellett a Független Rendőr Szakszervezet, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Honvédszakszervezet, a Nemzetbiztonsági Hivatal Érdekképviseleti Szervezete, a Polgár Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete

A FRDÉSZ legutóbb 2003-ban rendezett demonstrációt, akkor 10 napon keresztül gyűjtöttek aláírást a Parlament előtt a reálbércsökkenés ellen.