Viola
-5 °C
-2 °C

Ezer önkormányzat a neten

2002.09.24. 06:52
A kormány újabb száznapos programja azt ígéri, hogy ezer - eddig ellátatlan - település polgármesteri hivatalát kötik rá az internetre. Erről Kovács Kálmán informatikai miniszter nyilatkozott a Magyar Hírlapnak.
Kovács Kálmán szerint az elektronikus szolgáltatások széles körű rendszerének kiépítése egy hosszabb távú kormányzati program, amelynek egyik első lépcsője, hogy valamennyi önkormányzat csatlakozzon a világhálóra.

Kötelezettségek és szolgáltatások

Előzetes felmérések alapján legalább ezer olyan polgármesteri hivatal van még, amely nem rendelkezik internet-csatlakozással. Ennek pótlását kívánja megkezdeni a következő száznapos programban a kormány. Az önkormányzatok egy vagy két teljesen felszerelt munkaállomást is kapnának az internet-csatlakozás mellé. Az elképzelések szerint bizonyos kötelezettséget is kell majd vállalniuk a településeknek, például biztosítani néhány órában egyes társadalmi csoportoknak az internet-hozzáférést. A teljes hálózat kiépülése után olyan szolgáltatások indulhatnak meg, amelyek megkönnyítik mind a hivatali dolgozók, mind a településeken élők életét. A tervek között olyan 24 órás közös ügyfélszolgálat üzemeltetése is szerepel, amelyen sokféle ügyet lehetne intézni a világhálón keresztül.

Igény a távmunkára

A munkaügyi kormányzattal közös az a program, amely ezer hátrányos helyzetű embernek biztosít majd távmunka-lehetőséget. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szervezi - különböző kedvezmények nyújtásával - azokat a cégeket, amelyek távmunka-lehetőséget biztosítanak, míg az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a számítógépeket adja, valamint az internetes hozzáférést építi ki. A gépeket ingyen kapják használatba a munkavállalók - tudtuk meg Kovács Kálmántól, azt azonban, hogy kell-e és mennyit fizetni az internet-használatért, még nem dolgozták ki véglegesen. Óriási az igény a távmunkára, csak a mozgáskorlátozottak közül tízezren jelezték, hogy vállalnának távmunkát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!