Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Orbán ismétel, az SZDSZ és az MSZP bírál

2002.09.16. 15:05
Nem csitul az Orbán Viktor uniós csatlakozással kapcsolatos múlt heti kijelentését követő belpolitikai vihar. Az SZDSZ elnöke szerint az exminiszterelnök most az integrációt használja fel eszközül a társadalom megosztására. Kovács László szerint történelmi esélyt szalaszthatunk el.
"Igen, vagy nem?" - Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint csak ez a két válasz adható arra a kérdésre, hogy akarja-e valaki hazánk európai uniós csatlakozását. A politikus pártja hétfői sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte Orbán Viktor múlt heti kijelentését, amelyben a volt kormányfő úgy fogalmazott: az ellenzéknek csak néhány feltétel teljesülése esetén szabad támogatást nyújtani az integráció érdekében szükséges alkotmánymódosításhoz.

Három feltétel

Orbán Viktor hétfőn lényegében megismételte pár nappal korábban tett nyilatkozatát. Mint mondta, a jó csatlakozáshoz legalább három feltételnek kell teljesülnie. Ezek egyike a kis- és középvállalkozások támogatása, amelyet a polgári kormány a Széchenyi-terv keretében tett. Elismerte, hogy a mostani kabinet találhat más módszert is, ugyanakkor szerinte mindenféleképpen folytatni kell a vállalkozások támogatását, nem lehet átengedni a külföldieknek az autópálya-, a vasút- és a gátépítés piacát.

Második feltételként arról szólt, hogy rá kell venni a mostani kormányt az agrárhitelezéseknek az előző kabinet által bevezetett formájának folytatására. Harmadik kritériuma szerint pedig emelni kell a béreket, de nem három százalékkal, mint azt a Medgyessy-kabinet szeretné.

Feltétel nélkül

Kuncze szerint Orbán Viktor saját pecsenyéjét sütögeti és kalandor akciójával a társadalom megosztására törekszik. Az SZDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az európai integráció az a téma, amellyel kapcsolatban a pártok az elmúlt években konszenzusra törekedtek. Mint mondta, ez helyes is volt, mert az integrációt feltétel nélkül támogatni kell. Ezen múlik gyermekeink és unokáink jövője. A politikai pártoknak ezért színt kell vallaniuk, hogy támogatják-e a csatlakozást, vagy nem.

Bűn

Szent-Iványi István, az Országgyűlés európai integrációs bizottságának szabad demokrata elnöke több mint felelőtlenségnek, bűnnek minősítette Orbán nyilatkozatát. A politikus úgy vélte: különösen fájdalmas, hogy éppen az integrációs bizottság egy korábbi elnökétől hallani ilyen gondolatokat. Szent-Iványi bejelentette: tisztázó találkozót kezdeményez Szájer Józseffel a Fidesz EU-ügyekkel foglalkozó politikusával, hogy megtudja tőle az ellenzéki párt véleményét. Az MDF-nek arra a felvetésére, hogy a parlamenti pártok négypárti egyeztetésen beszéljék meg a kialakult helyzetet, Szent-Iványi István úgy reagált: éppen a héten tartja első ülését az Országgyűlés Európai Integrációs Nagybizottsága, emellett nincsen szükséges új testületre.

Kovács félti az esélyt

Orbán Viktor számára a Fidesz-klientúra földhöz juttatása, a Széchenyi-tervből való részesedése, valamint a szavazatgyűjtés átlátszó populista érvekkel fontosabb, mint az ország európai uniós csatlakozása - reagált Kovács László külügyminiszter a volt kormányfő szavaira. A politikus szerint Magyarország akár el is szalaszthatja az EU-csatlakozás kínálta történelmi esélyt, ha nem lesz alkotmánymódosítás, ami nélkül népszavazást sem lehet tartani a csatlakozásról. Hozzáfűzte: örömmel vette Dávid Ibolyának, az MDF elnökének reális-racionális nyilatkozatát a kérdésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!