Viola
-6 °C
-2 °C

Szájer szerint rossz a szocialisták lelkiismerete

2002.09.16. 20:05
A Fidesz Európai Unióval foglalkozó politikusa szerint pártja EU-politikájában semmiféle változás nincsen. Szájer József hiányolja ugyanakkor az integrációt lehetővé tévő alkotmánymódosítási javaslatot.
Semmiféle változás nincs a Fidesz Európai Unióval kapcsolatos álláspontjában - közölte Szájer József fideszes politikus, az Európa jövőjével foglalkozó konvent tagja.

Bármikor bárkinek

A fideszes politikus Szent-Iványi Istvánnak, a parlament integrációs bizottsága szabad demokrata elnökének felvetésére, miszerint találkozót kezdeményez vele, hogy tisztázzák, valójában mi a Fidesz szándéka az alkotmánymódosítással kapcsolatban, azt mondta: "bármikor állok bárkinek a rendelkezésére európai uniós kérdésekben". Hozzátette: mindenekelőtt arról érdeklődne Szent-Iványi Istvánnál, hogy milyen alkotmánymódosításról kérdezné, hiszen ilyen tervezetet még nem látott.

Alkotmánymódosítási javaslatra várva

Az ellenzéki politikus leszögezte: ugyanakkor természetesen mind a keddi, mind a csütörtöki egyeztetésen tisztázhatóak azok a kérdések, amelyekre Szent-Iványi István és a pártja kíváncsi. Hozzátette: a Dávid Ibolya, az MDF elnöke által javasolt fórum is alkalmas arra, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzák. Mint mondta, várják, hogy a kormány az alkotmánymódosítás tervezetét eléjük terjessze.

Nemzeti felelősséggel

Kovács László külügyminiszter kijelentésére reagálva azt mondta, hogy a politikus szándékosan félremagyarázta Orbán Viktor nyilatkozatát, ez pedig a szocialisták rossz lelkiismeretét tükrözi. Úgy vélte, az elmúlt három-négy hónapban megszűntek a korábban, a polgári kormány idején természetes havi egyeztetések a politikai pártok között. Az pedig, hogy több európai uniós országokból idő előtt és mindenfajta indok nélkül hívtak és hívnak vissza nagyköveteket, akadályozza az uniós csatlakozást, és négy hónapon keresztül elszalasztották az egyeztetés lehetőségét az uniós kérdésekben. "Ahelyett, hogy az uniós felzárkózás közös kérdésein gondolkodnának, alaptalanul támadják Orbán Viktort, aki nemzeti felelősséggel nyilatkozik az európai uniós kérdésekben."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!