Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmelegített ügyek az Országgyűlésben

2002.09.17. 13:05
Az ellenzék is, a koalíció is korábbi gazdasági tranzakciókat és szabálytalannak vélt szerződéseket elevenített fel az Országgyűlés plenáris ülésén. A kormányoldal továbbra is interpellálja saját minisztereit.
Az ellenzék és a kormányoldal egyaránt bírálta egymást korábbi gazdasági tranzakciók miatt az Országgyűlés plenáris ülésének keddi munkanapján.

Miként lehet?

Az interpellációk sorában a fideszes Arnóth Sándor arra várt választ a pénzügyminisztertől, hogy miként lehet a Malév elnöke Huszti András, aki a képviselő szerint részt vett egy olyan, a tihanyi volt MSZMP üdülővel kapcsolatos üzleti tranzakcióban, amely egyes becslések szerint két-, illetve négyszáz millió forint közötti összegű kárt okozott az államnak. Arnóth Sándor szerint ismét bebizonyosodott, hogy a kormány saját klientúráját helyezi vezetői állásba, még akkor is amikor kiderül, hogy sem erkölcsileg sem szakmailag nem alkalmasak a poszt betöltésére.

Négy évük volt

Válaszában László Csaba pénzügyminiszter leszögezte, az említett üzleti tranzakció kapcsán az előző kormánynak négy éve volt arra, hogy ha bármilyen szabálytalanságot észlel, a szükséges lépéseket megtegye. Huszti Andrást pedig több nyelven beszélő, banki és nemzetközi gyakorlattal rendelkező közgazdásznak nevezte. Szerinte ezzel a felkészültséggel nyugodtan kinevezhető a Malév elnökévé. Az interpelláló a választ nem fogadta el, a Ház többsége azonban igen.

Saját autó bérbe

A szabad demokrata Világosi Gábor arra volt kíváncsi, hogy hol tart a vizsgálat az In-Forrás Kht. ügyében. A politikus emlékeztetett arra, hogy a társaságot a Miniszterelnöki Hivatal 2001-ben 500 millió forint tőkével alapította. A képviselő több eset alapján úgy vélte, hogy a kht. több tízmillió forintot fizetett ki el nem végzett munkákért. Az pedig, hogy az ügyvezető saját autóját havi százötvenezer forintért adta bérbe a társaságnak szabálytalan szerződéssel, szerinte a sikkasztás és az okirathamisítás gyanúját is felveti.

Nőgyógyász a kht. élén

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető tárca nélküli miniszter válaszában beszámolt arról, hogy a In-Forrás tevékenyéségét a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vizsgálja. A nyomozás azonban még az elején tart. Azt mindenesetre furcsának nevezte, hogy az informatikai feladatokat végző társaság ügyvezetője egy praktizáló nőgyógyász volt. A képviselő egy kérdésére válaszolva megerősítette, hogy az eddigi vizsgálatok során találtak olyan kifizetéseket, amelyek mögött nem volt elvégzett munka. Bejelentette, a MeH célja az In-Forrás megszűntetése.