Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Felmelegített ügyek az Országgyűlésben

2002.09.17. 13:05
Az ellenzék is, a koalíció is korábbi gazdasági tranzakciókat és szabálytalannak vélt szerződéseket elevenített fel az Országgyűlés plenáris ülésén. A kormányoldal továbbra is interpellálja saját minisztereit.
Az ellenzék és a kormányoldal egyaránt bírálta egymást korábbi gazdasági tranzakciók miatt az Országgyűlés plenáris ülésének keddi munkanapján.

Miként lehet?

Az interpellációk sorában a fideszes Arnóth Sándor arra várt választ a pénzügyminisztertől, hogy miként lehet a Malév elnöke Huszti András, aki a képviselő szerint részt vett egy olyan, a tihanyi volt MSZMP üdülővel kapcsolatos üzleti tranzakcióban, amely egyes becslések szerint két-, illetve négyszáz millió forint közötti összegű kárt okozott az államnak. Arnóth Sándor szerint ismét bebizonyosodott, hogy a kormány saját klientúráját helyezi vezetői állásba, még akkor is amikor kiderül, hogy sem erkölcsileg sem szakmailag nem alkalmasak a poszt betöltésére.

Négy évük volt

Válaszában László Csaba pénzügyminiszter leszögezte, az említett üzleti tranzakció kapcsán az előző kormánynak négy éve volt arra, hogy ha bármilyen szabálytalanságot észlel, a szükséges lépéseket megtegye. Huszti Andrást pedig több nyelven beszélő, banki és nemzetközi gyakorlattal rendelkező közgazdásznak nevezte. Szerinte ezzel a felkészültséggel nyugodtan kinevezhető a Malév elnökévé. Az interpelláló a választ nem fogadta el, a Ház többsége azonban igen.

Saját autó bérbe

A szabad demokrata Világosi Gábor arra volt kíváncsi, hogy hol tart a vizsgálat az In-Forrás Kht. ügyében. A politikus emlékeztetett arra, hogy a társaságot a Miniszterelnöki Hivatal 2001-ben 500 millió forint tőkével alapította. A képviselő több eset alapján úgy vélte, hogy a kht. több tízmillió forintot fizetett ki el nem végzett munkákért. Az pedig, hogy az ügyvezető saját autóját havi százötvenezer forintért adta bérbe a társaságnak szabálytalan szerződéssel, szerinte a sikkasztás és az okirathamisítás gyanúját is felveti.

Nőgyógyász a kht. élén

Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető tárca nélküli miniszter válaszában beszámolt arról, hogy a In-Forrás tevékenyéségét a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vizsgálja. A nyomozás azonban még az elején tart. Azt mindenesetre furcsának nevezte, hogy az informatikai feladatokat végző társaság ügyvezetője egy praktizáló nőgyógyász volt. A képviselő egy kérdésére válaszolva megerősítette, hogy az eddigi vizsgálatok során találtak olyan kifizetéseket, amelyek mögött nem volt elvégzett munka. Bejelentette, a MeH célja az In-Forrás megszűntetése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!