Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

A Hallgatói Hálózatot zárta ki az ELTE

2006.09.19. 17:05
Kedden délután dékáni határozatra bezárta kapuit az ELTE bölcsészkarának két budapesti épülete. A vezetés azzal indokolta a döntést, hogy nem tudják biztosítani az épület védelmét, keddre ugyanis a radikális fellépést is elképzelhetőnek tartó Hallgatói Hálózat gyűlést szervezett volna az egyetemen. Az EHÖK a törvények betartására szólította fel a diákokat.

Az egyetem biztonsága érdekében az ELTE Bölcsészettudományi Kar Múzeum körúti (Trefort kerti) és Ajtósi Dürer sori kampuszainak bezárását rendelte el kedden a kar dékánja, Dezső Tamás.

A dékán határozatában a szünet elrendelését "egy az Egyetemen kívüli, azonosítatlan szerveződés által meghirdetett rendezvény okán, a Kar épületeinek védelméve" indokolta. A határozat kedd délután 2 órától éjfélig érvényes. Az egyetem falára kifüggesztett közleményben a vezetőség azzal indokolta az egyetemi épületek bezárását, hogy az épület védelmét biztosítani nem tudják.

A Hallgatói Hálózatot zárták ki

Bár sem a dékáni, sem a rektori hivatalt nem tudtuk elérni, az Indymedia oldalán olvasható a Hallgatói Hálózat (HH) közleménye, amiben közlik, az egyetem nem engedélyezte számukra, hogy kedden este 6 órakor vitafórumot rendezzenek a médiaszak nagy előadójában.

A HH saját definiciója szerint önszervezédesen alapuló, hiearchimentes hálózat, céljuknak a diákok kapcsolattartását, és érdekvédelmét tekinti. Közleményük szerint az ELTE rektora az elmúlt időszakban hat fórumuknak nem adott helyet az egyetem területén.


A 2006 nyarán az ország több egyetemén megalakult HH szimpatizánsai radikálisabb eszközökkel, így az egyetemek elfoglalásával és blokáddal is tiltakoznának a felsőoktatási törvény módosítása ellen.

A keddi gyűlést, amire minden bizonnyal Dezső Tamás dékán "azonosítatlan szerveződésként" utalt, ezért a IX. kerületi Tűzraktár nevű szórakozóhelyen tartják a Tűzoltó utcában. A fórum a felsőoktatás átalakításáról, a tandíjról és a hallgatói önszerveződésről szól majd. A HH szerdán újabb fórumot hirdet meg, amit az ELTE Lágymányosi úti épületében tartanának, és felszólítják az ország diákszervezeteit, szerte az országban szervezzenek gyűléseket.

Az EHÖK elhatárolódik, és a törvények betartására szólít fel

A Hallgatói Hálózat olyan hallgatói megmozdulást hirdetett az egyetem területére, amely nincs összhangban az intézmény szabályzatával, közölte Balás Márk, az egyetem hallgatói önkormányzatának titkára az MTI kérdésére, hozzátéve: a HH erről semmilyen módon nem egyeztetett az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatával (EHÖK).

Az EHÖK, mint az ELTE-s hallgatók egyetlen legitim, azaz választott érdekképviseleti szervezete, elhatárolódik minden olyan megmozdulástól, amely túllép az alkotmányon, a jogszabályokon, illetve az egyetem szabályzatain. Az EHÖK mindamellett hangsúlyozza, ők sem értenek egyet a felsőoktatási törvény változásával.

A bölcsészkar előtt kora délután a diákok nagy számban, kisebb csoportokba verődve álldogálnak, mivel az egyetem kapuit kettőkor bezárták. Egyesek a Kossuth téri demonstrációra igyekeznek, de szerveződés jeleit nem tapasztalta helyszíni tudósítónk.

A diákok nagy része a csütörtöki, a tandíjbevezetés ellen szervezett demonstrációról tud, arra készül.