Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Hallgatói Hálózatot zárta ki az ELTE

2006.09.19. 17:05
Kedden délután dékáni határozatra bezárta kapuit az ELTE bölcsészkarának két budapesti épülete. A vezetés azzal indokolta a döntést, hogy nem tudják biztosítani az épület védelmét, keddre ugyanis a radikális fellépést is elképzelhetőnek tartó Hallgatói Hálózat gyűlést szervezett volna az egyetemen. Az EHÖK a törvények betartására szólította fel a diákokat.

Az egyetem biztonsága érdekében az ELTE Bölcsészettudományi Kar Múzeum körúti (Trefort kerti) és Ajtósi Dürer sori kampuszainak bezárását rendelte el kedden a kar dékánja, Dezső Tamás.

A dékán határozatában a szünet elrendelését "egy az Egyetemen kívüli, azonosítatlan szerveződés által meghirdetett rendezvény okán, a Kar épületeinek védelméve" indokolta. A határozat kedd délután 2 órától éjfélig érvényes. Az egyetem falára kifüggesztett közleményben a vezetőség azzal indokolta az egyetemi épületek bezárását, hogy az épület védelmét biztosítani nem tudják.

A Hallgatói Hálózatot zárták ki

Bár sem a dékáni, sem a rektori hivatalt nem tudtuk elérni, az Indymedia oldalán olvasható a Hallgatói Hálózat (HH) közleménye, amiben közlik, az egyetem nem engedélyezte számukra, hogy kedden este 6 órakor vitafórumot rendezzenek a médiaszak nagy előadójában.

A HH saját definiciója szerint önszervezédesen alapuló, hiearchimentes hálózat, céljuknak a diákok kapcsolattartását, és érdekvédelmét tekinti. Közleményük szerint az ELTE rektora az elmúlt időszakban hat fórumuknak nem adott helyet az egyetem területén.


A 2006 nyarán az ország több egyetemén megalakult HH szimpatizánsai radikálisabb eszközökkel, így az egyetemek elfoglalásával és blokáddal is tiltakoznának a felsőoktatási törvény módosítása ellen.

A keddi gyűlést, amire minden bizonnyal Dezső Tamás dékán "azonosítatlan szerveződésként" utalt, ezért a IX. kerületi Tűzraktár nevű szórakozóhelyen tartják a Tűzoltó utcában. A fórum a felsőoktatás átalakításáról, a tandíjról és a hallgatói önszerveződésről szól majd. A HH szerdán újabb fórumot hirdet meg, amit az ELTE Lágymányosi úti épületében tartanának, és felszólítják az ország diákszervezeteit, szerte az országban szervezzenek gyűléseket.

Az EHÖK elhatárolódik, és a törvények betartására szólít fel

A Hallgatói Hálózat olyan hallgatói megmozdulást hirdetett az egyetem területére, amely nincs összhangban az intézmény szabályzatával, közölte Balás Márk, az egyetem hallgatói önkormányzatának titkára az MTI kérdésére, hozzátéve: a HH erről semmilyen módon nem egyeztetett az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatával (EHÖK).

Az EHÖK, mint az ELTE-s hallgatók egyetlen legitim, azaz választott érdekképviseleti szervezete, elhatárolódik minden olyan megmozdulástól, amely túllép az alkotmányon, a jogszabályokon, illetve az egyetem szabályzatain. Az EHÖK mindamellett hangsúlyozza, ők sem értenek egyet a felsőoktatási törvény változásával.

A bölcsészkar előtt kora délután a diákok nagy számban, kisebb csoportokba verődve álldogálnak, mivel az egyetem kapuit kettőkor bezárták. Egyesek a Kossuth téri demonstrációra igyekeznek, de szerveződés jeleit nem tapasztalta helyszíni tudósítónk.

A diákok nagy része a csütörtöki, a tandíjbevezetés ellen szervezett demonstrációról tud, arra készül.