Szilárda
-4 °C
3 °C

Újra egyetértés van a pártok között az EU-bővítésről

2002.09.19. 14:59
Megszületett csütörtökön a kormány és a négy parlamenti párt közötti új megállapodás az EU-csatlakozással kapcsolatos együttműködésről. A dokumentumot ugyan minden parlamenti párt és a kormány is aláírta, az ellenzék képviselői azonban külön tették ezt meg, majd távoztak.
A közös nyilatkozat szövegét az Országgyűlés európai integrációs nagybizottságának alakuló, zárt ülésén fogadták el, elhúzódó vitát követően.

Célok és szándékok

A dokumentum szerint hazánk sikeres európai uniós tagságának elsorendű és elengedhetetlen célja, hogy az állampolgárok életszínvonala és életminősége belátható időn belül felzárkózzon az európai uniós tagországok átlagához. Magyarország európai uniós tagsága jelentős hozzájárulás lesz Európa és a magyar nemzet újraegyesítéséhez, a demokrácia, a jólét és az emberi jogok kiteljesedéséhez. A nyilatkozat aláírói egyetértettek abban, hogy a csatlakozásról az állampolgárok ügydöntő népszavazáson fejezzék ki akaratukat és, hogy az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításra e népszavazást megelőzően, 2002. december 31-ig kerüljön sor.

Rendkívüli értekezlet
Az EU soros dán elnöksége azt fontolgatja, hogy október 28-án Koppenhágában rendkívüli értekezletet rendez a tagjelölt országok részvételével. A találkozó célja az lenne, hogy az elnökség tájékoztassa a tagjelölteket a néhány nappal korábban, október 24-25-én sorra kerülő brüsszeli EU-csúcs eredményeiről. A tizenötöknek a tervek szerint Brüsszelben kellene megállapodásra jutniuk arról, milyen közös álláspontot foglalnak el a csatlakozási tárgyalások záró szakaszában napirendre kerülő - döntően pénzügyi-költségvetési vonatkozású - kérdésekben.
Rossz szájíz

A dokumentumot Kovács László külügyminiszter, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető és Kuncze Gábor, az SZDSZ képviselőcsoportjának vezetője a sajtó nyilvánossága előtt írta alá. Áder János, a Fidesz és Balsai István, az MDF frakcióvezetője már ezt megelőzően ellátta kézjegyével a nyilatkozat szövegét és távozott az ülésteremből. "Múló rossz szájíz csupán, hogy nem teljes létszámban ülünk itt. Biztos vagyok abban, hogy a két ellenzéki frakció is vállalja a jövőben a nyilvánosság elott álláspontját" - fogalmazott a sajtótájékoztatón Lendvai Ildikó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!