Viola
-6 °C
-2 °C

Adótörvény-javaslatok

2002.09.22. 19:01
Elfogadta az adótörvényekre vonatkozó elképzeléseit hétvégi ülésén a kormány. Az szja esetében a legmagasabb kulcs negyven százalékos lesz. A pályakezdőknek ismét kötelező lesz belépni a magánnyugdíj-pénztárakba.
"A jövőre életbe lépő adótábla szerint 650 ezer forintig 20 százalékos, e fölött 1 millió 350 ezer forintig 30 százalékos, míg az ezt meghaladó éves keresetek esetében 40 százalékos lesz a személyi jövedelemadó kulcsa" - mondta László Csaba a hétvégi kormányülést követő vasárnapi kormányszóvivői tájékoztatón.

Változások

A magánnyugdíj-pénztári tagdíj 6 százalékról 8 százalékra emelkedik és januártól ismét kötelező lesz a pályakezdők belépése a magánnyugdíj-pénztárakba. A tételes egészségügyi hozzájárulás összege január 1-jétől havi 4.500 forintról 3.450 forintra csökken. További adókedvezményként a kormány megszünteti a tőzsdei árfolyamnyereség adóját és csökkenti az osztalék után fizetett adó- és közteher mértékét. A mezőgazdasági őstermelők adómentes bevételének értékhatára 250 ezer forintról 350 ezer forintra nő. László Csaba hangsúlyozta, hogy 2003 az adócsökkentés elso éve lesz, az átlagos adóterhelés 19,8 százalékra csökken a 2002. évi 21,2 százalékról.

Új adókulcsok

A kormány számításai szerint a GDP mintegy 1-1,5 százalékát kitevő körülbelül 250 milliárd forintnyi adó marad a gazdaságban az adóterhelés csökkenésének köszönhetően. A pénzügyminiszter ismertetése szerint a kedden a parlament elé benyújtandó törvényjavaslatban a 2004-re vonatkozó adótábla is szerepel. Ebben már új kulcsok - 18, 26, illetve 38 százalék - lesznek. A középső adósáv 2004-ben 800 ezer és 1,5 millió forint között lesz. A kormány döntött arról is, hogy 8 százalékról 8,5 százalékra emelkedik az egyéni nyugdíj-járulék. László Csaba hangsúlyozta, hogy az egyéni járulékterhek nem növekednek, csupán átcsoportosításra kerül sor január 1-jétől. Az egyéni nyugdíj-járulék, illetve tagdíj fizetésének felso határa a bruttó átlagkereset jelenlegi kétszereséről 2,5-szeresére emelkedik.

László Csaba kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy jövőre továbbra is nullaszázalékos áfa-kulcsa lesz a gyógyszereknek, illetve a tankönyveknek és ezt az adókulcsot csak 2004. január 1-jétől törlik el.

Ismét a Sándor-palotáról
A kormány önálló törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek, amely azt az egy rendelkezést mondja ki, hogy a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére a Budai Várban álló Sándor-palota szolgál. A kormányszóvivő ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: olyan kérdésről van szó, amely esetében célszerű lenne a minél nagyobb parlamenti többség elérése. Ezért a kabinet indokoltnak látta, hogy olyan megoldást válasszon, amely az ellentmondó ellenzéki és köztársasági elnöki igények optimumát célozza meg. Gál J. Zoltán közölte, hogy a benyújtandó javaslat elfogadása egyszerű többséget igényel, és megfelel a köztársasági elnök igényének a törvényi szabályozás megvalósítása tekintetében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!