Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Még nem hallgatta ki Rejtő E. Tibort a rendőrség

2003.09.22. 16:45
A K&H Bank volt vezérét szeptember 5-ei elfogása óta nem hallgatta ki a rendőrség, közölte Rejtő ügyvédje, aki szerint a rendőrségi gyanút megalapozó levél egyáltalán nem az, aminek a rendőrök látják. A rendőrség szerint Rejtő egy emailben adott zöld utat 2001. júliusában Kulcsár Attilának.
A rendőrség egyszer sem hallgatta ki meggyanúsítása óta Rejtő E. Tibort, akit még szeptember 5-én a hegyeshalmi határátkelőnél tartóztattak fel - közölte Kollár Károly, a K&H Bank volt vezérigazgatójának ügyvédje hétfőn.

A rendőrség a gyanúsításon túl egyetlen kérdést nem intézett Rejtő E. Tiborhoz, és egyetlen felajánlott bizonyítási eljárást sem folytatott le, jegyezte meg Kollár.

A rendőrség levele

A rendőrség gyanúja szerint a K&H Bank vezérigazgatója, Rejtő E. Tibor úgy segítette Kulcsár Attilát, hogy 2001. július 3-án - hatáskörét túllépve, a bank belső szabályzatát megszegve - utasítást adott a bank brókercége, a K&H Equities Rt. alkalmazottainak arra, hogy Kulcsár Attila ügyfeleinek ne küldjenek számlájuk egyenlegéről kimutatást, mert azokat az ügyfelek kapcsolattartójukon - Kulcsár Attilán - keresztül veszik át.

Ezzel Rejtő E. Tibor a gyanú szerint elősegítette, illetve lehetővé tette, hogy Kulcsár Attila a bank munkatársai és ügyfelei előtt leplezni és így folytatni tudja a bűncselekmények elkövetését.

Az üzenet szövege a következő volt: "Az alábbi számlaszámú ügyfelek részére semmilyen értesítés kiküldése nem lehetséges, kizárólag személyesen veszik át a kapcsolattartóján keresztül. Kulcsár Attila." Az üzenethez egy excel-fájlt csatoltak, "ügyféllista" elnevezéssel. A kinyomtatott elektronikus üzeneten kézírással szerepelt a "Rendben" kifejezés és Rejtő E. Tibor szignója.

Az ügyvéd cáfol

Az ügyvéd szerint az üzenet nem tartalmazza, hogy nem kell értesítést készíteni, és azt sem, hogy az értesítést csak Kulcsár Attila készítheti. Nem tartalmazza, hogy önálló nyilvántartási rendszert vezethet Kulcsár Attila és nem jelenthette az írás azt sem, hogy nem kellett volna ellenőrizni Kulcsár Attila tevékenységét.

Ez nem "menlevél", a banki gyakorlatban elterjedt úgynevezett hold mail-nek minősül, amelyben mindössze arról volt szó, hogy az ügyfelek nem postán, hanem kapcsolattartójukon keresztül vették át az értesítőjüket, tette hozzá az ügyvéd.

Az üzenetet nem Rejtő E. Tibor címéről küldték, nem neki volt címezve, és ő ilyeneket nem szokott egyébként sem aláírni. Ha utasítást ad, akkor azt fejléces papírra írja - tette hozzá az ügyvéd. A védő megemlítette, az e-mail üzenet alkalmatlan arra, hogy a gyanúsításban megjelölt megtévesztés megvalósuljon, vagy a gyanúsításban megjelölt cselekményt elősegítse.

A rendőrök három hetet vártak

Az ügyvéd elmondása szerint augusztus 18-án készült el az írásszakértő véleménye, amely Rejtő E. Tibornak tulajdonította az aláírást és a jóváhagyást. A rendőrök ezután három hétig vártak, és csak akkor gyanúsították meg védencemet, miután feltartóztatták a hegyeshalmi határátkelőn, tette hozzá Kollár.

Az MTI-nek a rendőrség hétfő délutánig nem reagált az ügyvéd által elmondottakra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?