Valér
4 °C
8 °C

Földet és több nyugdíjat ígér Gyurcsány

2005.09.24. 20:57
Az özvegyi nyugdíjak tízszázalékos emelését, illetve nagyszabású földosztást ígért Gyurcsány Ferenc kormányfő szombaton Battonyán, ahol a gulyásleves illatába kampányszag is keveredett. A nyugdíjasok jóllaktak.
Új földosztó- és földértékesítő program meghirdetését tervezi a kormány januártól, jelentette be Gyurcsány Ferenc szombaton Battonyán.

Gyurcsány: A gazda lássa a jövőt!

A kormányfő tízezer nyugdíjas előtt az özvegyi nyugdíjak tízszázalékos emelését is ígérte a nyugdíjas és civil szervezetek országos találkozóján. A megjelent nyugdíjasok száz bográcsból lakhattak jól ingyen.

Gyurcsány Ferenc szerint a Nemzeti Földalapban több százezer hektár föld van állami tulajdonban, s eljött az ideje annak, hogy kis parcellákon gazdálkodó gazdák és vállalkozók "ilyen-olyan módon, hosszú-hosszú hitelekkel is támogatva hozzájuthassanak több földhöz".

"Új földosztás kell Magyarországon, új földosztás- és földértékesítő programot kell hirdetni, hogy a gazda azt lássa, van perspektíva, van jövő és meg fogjuk hirdetni ezt a programot" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A jelenleg a piacon életképtelennek bizonyuló kisbirtokok felhizlalását tervezi a kormány úgy, hogy a Nemzeti Földalapnál (NF) lévő állami tulajdonú földeket adnák el. A földeket gazdák 20-30 éves lejáratú, háromszázalékos kamattal megterhelt hitellel vásárolhatnák meg.

Nem új az ötlet

A Fidesz mezőgazdasági kabinetjének vezetője emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormány állította le a gazdák földhöz juttatását 2002-ben, mondván, a 300 hektár alatti gazdaság nem életképes méretű.

Az Orbán-kormány már a választási vereség után határozott több száz ezer hektárnyi föld eladásáról, ám a nagyszabású terv kivitelezhetetlennek bizonyult, mivel a jelenleg hatályos jogszabályok szerint csak néhány tízezer hektár eladása lehetséges az NF 1,4 millió (ebből szántó 400-500 ezer) hektáros földtulajdonából.

A ciklus elején Medgyessy Péter miniszterelnök - vélhetően az agrárszektorban az EU-csatlakozás miatt érzett félelem eloszlatása miatt - tett ígéretet az Orbán-kormányénál jóval kisebb volumenű "földosztásra".

A problémát ugyanis az jelenti, hogy ezek az NF birtokában álló földek nem parlagon hevernek, állami és magángazdaságok bérlik őket, tehát nem olyan egyszerű őket eladásra kínálni.

Szakértők szerint 200-300 hektár alatti területű földeket nem lehet gazdaságosan művelni, a felszabadítható néhány tízezer hektár pedig nem elég ahhoz, hogy számottevő kisbirtokost tegyen középbirtokossá.

Ennek ellenére Gráf József agrárminiszter az MTV híradójának azt nyilatkozta, a földértékesítéssel szeretnék a jelenlegi évi tízezer hektáros földpiaci kereskedelmet százezer hektárosra növelni.

Tíz százalékkal emelnék az özvegyi nyugdíjat

A nyugdíjasok helyzetéről szólva a cselekvés fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Szerinte az elmúlt 15 év új igazságtalanságokat is hozott a nyugdíjasok számára. Szerinte főként azok esetében "sok még a tennivaló", akik 1989 előtt, vagy 1991 és 1996 között mentek nyugdíjba.

Gyurcsány Ferenc a konkrétumokról szólva az MTV Híradójának elmondta, januártól az özvegyi nyugdíjakat (az elhunyt élettárs után a nyugdíj ötven százaléka jár) öt százalékkal, majd valamivel később újabb öt százalékkal emelnék.

A miniszterelnök szerint lehet, hogy a pár ezer forintnál még többet kellene adni, de aki már próbált megélni havi harminc, vagy negyven ezer forintból, az tudja, milyen sokat jelent 4-5 ezer forint.

"Mindennek, ami juttatás a nyugdíjasok részére, örülünk, de itt most arról van szó, hogy egy ígéret hangzott el és ilyen típusú ígéretekből már elég sok volt" - mondta a Fidesz volt szociális minisztere, Harrach Péter az MTI-nek.

A politikus azt is szóvá tette, szerinte olyan ember beszél a 30 ezer forintos megélhetési költségekről, akinek ilyen gondjai nem voltak soha.