Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kétéves nyomozás szűnt meg az MTV ügyében

2003.09.24. 10:38
Kétéves, 2001-ben indult nyomozást szüntetett a Magyar Televízió Rt.-nél (MTV) a Legfőbb Ügyészség. Az ügyben Polt Péter Pető Iván interpellácójára adott válaszát hétfőn az örszággyűlés leszavazta. Pető az ügyészség által megszűntetett nyomozás kapcsán kérdezte Poltot. A Népszabadság szerdai számában részletesen beszámol a vizsgálatokról.
A lap birtokába jutott dokumentumok szerint a rendőrség öt feljelentés alapján kezdett nyomozni a köztévé 1999-2000-es gazdálkodása miatt. A feljelentők közé tartozott a Magyar Televízió felügyelőbizottsága (fb), az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI), két SZDSZ-es politikus, Pető Iván és Haraszti Miklós. A nyomozást felügyelő ügyészt a feljelentéseket egyesítette.

Öt feljelentés

A rendőrség a vizsgálat során gyanúsítottként hallgatta meg a volt tévéelnököt, Szabó László Zsoltot is, az MTV számára műsort gyártó tizennégy cégnél tartott házkutatást, és lefoglalta a tévével kötött szerződésekkel kapcsolatos valamennyi iratot. Tanúként hallgatott meg tévés vezetőket, és számos szakértőt is felkért a nyomozás során.

Pető és Haraszti 2001. februárjában tett feljelentést pazarló és bűncselekményekre gyanút adó gazdálkodás ügyében. Az MTV fb a külsős szerződések aránytalanságaira hívta fel a nyomozóhatóság figyelmét. Ragáts Imre tévéelnök tájékoztatása szerint általában tízszeres áron készültek a külsős műsorok a belső gyártásúakhoz képest.

Az MTV nem teljesítette továbbá egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettségét, noha azokat a dolgozóktól levonta, írja a lap. Ezt a gyakorlatát a tévének az ÁSZ is kifogásolta, de feljelentést nem tett, ám jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűncselekmény miatt igen.

Tizennégy céget vizsgáltak

A feljelentések alapján tizennégy céget vizsgáltak át, de vádemelés egyik vizsgálatból sem lett, írja a Népszabadság. A nyomozás lezárását elrendelő ügyészségi levél már csak két céget említ, amelyet nem büntetőjogi, hanem polgári jogi ügynek tart, így a nyomozás ezekben az ügyekben sem folyt tovább.

Polt Péter hétfőn az országgyűlés előtt fenntartotta az ügyészségi döntés helyességét. Mint mondta a külsős gyártásban készülő műsorokra az MTV-nek szüksége volt, mivel egyrészt ezekkel a megrendelésekkel adósságait rendezte a beszállító cégekkel szemben, másrészt műsorokra amúgy is szüksége volt a tévének.

A járulékfizetések ügyében Polt elmondta, ebben az ügyben kihallgatták Szabó László Zsoltot, de megállapították, hogy a köztévé pénzügyi gondjainak megfelelően eleget tett kötelezettségeinek. A dolgozóktól levont ám más célra fordított járulékok miatt az ügyészség szerint Szabó László Zsoltot felelősség nem terheli, mondta Polt.

Pető szerint az ügyészség nem volt elég alapos

Pető és Haraszti szerint az ügyészség érdemben nem vizsgálta a visszatartott és felélt személyi jövedelemadóval kapcsolatos jogszabálysértéseket.

A nyomozás két év során 6,6 millió forintot emésztett fel. A vizsgált időszakban az MTV jelentős köztartozásokat halmozott fel, ingatlanait is értékesítette, miközben 87 cég nyújtott be ellene felszámolási eljárást, valamint az APEH inkasszót rakott számlára, és jelzálogot jegyeztett be ingatlanjaira.

Ragáts Imre tavalyi kinevezését követő összefoglalója szerint a szerződések 6,5 milliárd forinttal terhelték meg a köztévét, évente 800 millió forint ment el tanácsadásra, az Ezüsthajó Kft.-nek 2,5 milliárdot fizettek ki műsorokért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!