Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A többséget nem érdekli az ügynökügy

2002.09.24. 06:42
Csupán a lakosság tizenöt százalékát érdekli nagyon az ügynökügy, az emberek felét azonban egyáltalán nem érdekli a téma. Egyebek mellett ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Medián készített a Népszabadság megbízásából.
Az emberek többségét nem igazán foglalkoztatja a politikusok titkosszolgálati múltja, és háromnegyede szerint az ezzel foglalkozó Mécs-bizottságnak be kellene fejeznie a munkát - derül ki a Medián szeptember 11-én és 12-én a felnőtt népességet reprezentáló 600 fős telefonos mintán a Népszabadság megbízásából készült felméréséből.

Kinek ártott?

A lakosság 15 százalékát nagyon, 49 százalékát azonban egyáltalán nem érdekli, hogy melyik politikus működött együtt az előző rendszer titkosszolgálataival. Bár az ellenzéki oldalon jóval többeket érdekel ez a téma, a közvélemény ítélete szerint az elmúlt hónapok ügynökbotrányai összességében többet ártottak az ellenzéknek, mint a kormánypártoknak: kétszer annyian adták az előbbi, mint az utóbbi választ, igaz a legtöbb ember szerint az ügynökügyek mindkét oldalnak ártottak.

A kormánypártiak lezárnák

A két nagy politikai tábor szavazói természetesen különbözően ítélik meg a botrányok hatását, de még az ellenzéki oldalon állók között is kisebbségben vannak, akik szerint azok inkább a kormányoldalnak ártottak. Ennek ellenére az az ellenzéki szavazók elég megosztottak abban a kérdésben, hogy a kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottságnak folytatnia kellene a munkáját, a kormánypárti szvazók viszont szinte egybehangzóan lezárnák az ügynökügyet.