Piroska
3 °C
3 °C

A többséget nem érdekli az ügynökügy

2002.09.24. 06:42
Csupán a lakosság tizenöt százalékát érdekli nagyon az ügynökügy, az emberek felét azonban egyáltalán nem érdekli a téma. Egyebek mellett ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Medián készített a Népszabadság megbízásából.
Az emberek többségét nem igazán foglalkoztatja a politikusok titkosszolgálati múltja, és háromnegyede szerint az ezzel foglalkozó Mécs-bizottságnak be kellene fejeznie a munkát - derül ki a Medián szeptember 11-én és 12-én a felnőtt népességet reprezentáló 600 fős telefonos mintán a Népszabadság megbízásából készült felméréséből.

Kinek ártott?

A lakosság 15 százalékát nagyon, 49 százalékát azonban egyáltalán nem érdekli, hogy melyik politikus működött együtt az előző rendszer titkosszolgálataival. Bár az ellenzéki oldalon jóval többeket érdekel ez a téma, a közvélemény ítélete szerint az elmúlt hónapok ügynökbotrányai összességében többet ártottak az ellenzéknek, mint a kormánypártoknak: kétszer annyian adták az előbbi, mint az utóbbi választ, igaz a legtöbb ember szerint az ügynökügyek mindkét oldalnak ártottak.

A kormánypártiak lezárnák

A két nagy politikai tábor szavazói természetesen különbözően ítélik meg a botrányok hatását, de még az ellenzéki oldalon állók között is kisebbségben vannak, akik szerint azok inkább a kormányoldalnak ártottak. Ennek ellenére az az ellenzéki szavazók elég megosztottak abban a kérdésben, hogy a kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottságnak folytatnia kellene a munkáját, a kormánypárti szvazók viszont szinte egybehangzóan lezárnák az ügynökügyet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!