Auguszta
-7 °C
0 °C

Félmázsás kövek potyognak a Mátyás templomról

2003.09.25. 16:06
Három, a Mátyás templom bejárata fölé emelt életvédelmi tetőt adtak át csütörtökön. Az újabb óvintézkedésre azért volt szükség, mert a súlyosan megromlott állapotú tetőről már két éve kövek zuhannak alá. Az átadást kísérő sajtótájékoztatón elhangzott állami segítségnyújtás nélkül esély sincs a templom rekonstrukciójára.
Három, úgynevezett életvédelmi tetőt kellett felszerelni a bejáratok fölé, a magasból ugyanis immár két éve zuhannak alá az esetenként ötven-hatvan kilogrammos faragott kőelemek, közölte Varjú Imre kanonok, a templom plébánosa csütörtökön a helyszínen, újságírók előtt.

Állami segítség kell

A kőfaragványokból lezuhanó kődarabok és a Zsolnay-kerámiák miatt elsőként a nyugati és északi homlokzat előtti területet kellett 2001-ben ráccsal elkeríteni, mondta az előtetők műszaki átadását követő sajtótájékoztatón a templom kulturális központjának igazgatóhelyettese.

"A templom üzemeltetése így középtávon is kérdésessé válik" - tette hozzá Mátéffy Balázs. A Mátyás-templom kulturális központjának vezetője, Fenyő Róbert hangot adott annak a véleményének is, hogy a munkálatok felelősen csak állami segítséggel folytathatók.

Négymilliárd forint

Fejlesztésre és fenntartásra az elmúlt két és fél évben mintegy 180 millió, míg a rekonstrukció előkészítésére, és a felújításra 80 millió forintot fordítottak. Önerőből a 2001 óta bevezetett belépti díjakból tudják finanszírozni a költségek egy részét.

A Magyar Hírlap a tavalyi cikke szerint a teljes épület-rekonstrukció négymilliárd forintba kerülne.

A lap értesülései szerint szerint hosszú távon olyan megoldás képzelhető el a budavári műemlék esetében, mint a Szent István-bazilikánál, ahol a bazilika felújításához kiemelten kezelt központi rekonstrukciós támogatás címén nyújtott az állam évente anyagi támogatást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!