Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A lakosság kétharmada ellenzi az iraki missziót

2003.09.26. 12:52
A magyar lakosság pesszimista az al-Hillába küldött magyar katonai kontingenst illetően, és fele komoly terrorista veszélytől tartana abban az esetben, ha az amerikaiak iraki rendőröket képeznének ki Taszáron - derül ki a Magyar Gallup Intézet felméréséből.
Szeptember 5. és 8. között a Magyar Gallup Intézet egyebek között az iraki rendezésben való magyar részvételre vonatkozó kérdésekre is választ kért a felkeresett személyektől.

A korábbi missziókat többen támogatták

Egy héttel azután, hogy a MH Szállító Zászlóalja megérkezett al-hillahi állomáshelyére, a megkérdezettek 67 százaléka azt válaszolta a Gallup kérdésére, hogy ellenzi a magyar alakulat kiküldését, és 23 százalék mondta, hogy helyesli azt. Az iraki rendőrök esetleges taszári kiképzését 63% ellenzi, a támogatók aránya 31 százalék.

Az idén januárban egy katonai orvoscsoport Afganisztánba küldésével kapcsolatban kérték az emberek állásfoglalását. A népesség fele (50%) egyetértett a katonai orvoscsoport küldésével, közel fele (45%) nem, vagyis kis többségben voltak az esetleges részvételt támogatók.

A NATO boszniai béketeremtésében részt vevő magyar műszaki alakulat kiküldését a Gallup 1996 decemberében készített közvéleménykutatása szerint a lakosság 58 százaléka támogatta..

#alt#
A magyar missziók külföldi kiküldésének támogatottsága

Nagy lenne a terrorista veszély

A lakosság kevesebb, mint egy ötöde szerint a szállító kontingens Irakba küldése miatt kifejezetten nagy, és ezért nem vállalható a terrorista veszély. Az iraki rendőrök esetleges taszári kiképzésével kapcsolatban a lakosság néhány százalékponttal magasabb arányban érzékel terrorista veszélyt.

#alt#
"Mekkora kockázatot jelentene Magyarország számára a terrorista veszélyt illetően, ha az Egyesült Államok Taszáron iraki rendőröket képezne ki?" (2003. szeptember)
forrás: Gallup

Az Irak elleni háborút ellenzők száma csökkent

Most, több hónappal Szaddam Husszein rezsimjének megdöntése után a megkérdezettek kétharmada negatív véleménnyel volt arról, hogy az Egyesült Államok katonai akciót hajtott végre Irak ellen. A háború megindítása előtt magasabb volt a katonai akciót ellenzők aránya.

#alt#
"Ön helyesli vagy ellenzi azt, hogy az Amerikai Egyesült Államok katonai akció hajtott végre Irak ellen?" (2003. szeptember)
forrás: Gallup

A felmérésről bővebben a Gallup Intézet honlapján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!