Olivér
4 °C
8 °C

Befejezte munkáját a Mécs-bizottság

2002.09.26. 15:35
Jelentést nem, csak levelet írt munkája lezárásaként a rendszerváltás utáni kormánytagok korábbi állambiztonsági múltját vizsgáló parlamenti bizottság. A testület elnöke szerint a körülmények ellenére történelmileg és politikailag is jelentős megállapításokra jutottak.
Befejezettnek nyilvánította csütörtökön az úgynevezett Mécs-bizottság munkáját a testület szabad demokrata elnöke.

Nem volt értelmetelen

Mécs Imre csütörtöki sajtótájékoztatóján az általa vezetett bizottság tevékenységét összegezve úgy vélekedett: nem volt értelmetlen a munkájuk. Igaz, hogy végül is nem sikerült az Országgyűlés számára jelentést küldeniük, de a parlament előtt lévő, állambiztonsági múlttal kapcsolatos törvényjavaslatok tárgyalásakor fel lehet használni a tapasztalatokat. Ráadásul a vizsgálóbizottság működésében tapasztalt problémák arra is rávilágítottak, hogy szükség van az ilyen testületek statútumának pontosabb törvényi meghatározására.

Nevek nélkül

Mécs Imre a bizottság szocialista tagjával, Tóth Károllyal együtt az ellenzékre hárította a felelősséget azért, hogy nem készülhetett el a munkát lezáró, az eredményeket összegző jelentés. Bejelentette ugyanakkor, hogy az adatvédelmi előírások szem előtt tartásával írtak egy hasonló tartalmú levelet az Országgyűlés elnökének.

A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a bizottság számára tíz esetben tűnt úgy, hogy bizonyítható: a rendszerváltás utáni kormányok tagjai együttműködtek 1990. előtt az állambiztonsági szervekkel. Arra a kérdésre azonban, hogy ez a tíz személy azonos-e azokkal, akiknek a nevei, mint érintetteknek megjelentek korábban a sajtóban, Mécs Imre kitérő választ adott, bár közvetve utalt arra, hogy igen.

A szabad demokrata politikus hangsúlyozta: történelmileg és politikailag is fontos az a megállapításuk, hogy a rendszerváltás utáni kormányok mindegyikének volt olyan tagja, aki vélhetően együttműködött az előző rendszer állambiztonsági szolgálatával.

Öröm
"Minden jó érzésű ember örülhet annak, hogy befejezte ámokfutását az a néhány képviselő, aki a bűnöst az áldozattal igyekezett összekeverni" - értékelte a Mécs-bizottság munkáját Demeter Ervin. A fideszes képviselő szerint a bizottság kormánypárti tagjai törvénytelen módon megrágalmaztak embereket és politikai módszerekkel manipulálták az adatokat. "Talán lehetőség és remény nyílik arra, hogy ezek a vizsgálatok törvényes keretek közé kerüljenek, ami egy Országgyűléshez méltó" - fogalmazott Demeter Ervin.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?