Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Befejezte munkáját a Mécs-bizottság

2002.09.26. 15:35
Jelentést nem, csak levelet írt munkája lezárásaként a rendszerváltás utáni kormánytagok korábbi állambiztonsági múltját vizsgáló parlamenti bizottság. A testület elnöke szerint a körülmények ellenére történelmileg és politikailag is jelentős megállapításokra jutottak.
Befejezettnek nyilvánította csütörtökön az úgynevezett Mécs-bizottság munkáját a testület szabad demokrata elnöke.

Nem volt értelmetelen

Mécs Imre csütörtöki sajtótájékoztatóján az általa vezetett bizottság tevékenységét összegezve úgy vélekedett: nem volt értelmetlen a munkájuk. Igaz, hogy végül is nem sikerült az Országgyűlés számára jelentést küldeniük, de a parlament előtt lévő, állambiztonsági múlttal kapcsolatos törvényjavaslatok tárgyalásakor fel lehet használni a tapasztalatokat. Ráadásul a vizsgálóbizottság működésében tapasztalt problémák arra is rávilágítottak, hogy szükség van az ilyen testületek statútumának pontosabb törvényi meghatározására.

Nevek nélkül

Mécs Imre a bizottság szocialista tagjával, Tóth Károllyal együtt az ellenzékre hárította a felelősséget azért, hogy nem készülhetett el a munkát lezáró, az eredményeket összegző jelentés. Bejelentette ugyanakkor, hogy az adatvédelmi előírások szem előtt tartásával írtak egy hasonló tartalmú levelet az Országgyűlés elnökének.

A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a bizottság számára tíz esetben tűnt úgy, hogy bizonyítható: a rendszerváltás utáni kormányok tagjai együttműködtek 1990. előtt az állambiztonsági szervekkel. Arra a kérdésre azonban, hogy ez a tíz személy azonos-e azokkal, akiknek a nevei, mint érintetteknek megjelentek korábban a sajtóban, Mécs Imre kitérő választ adott, bár közvetve utalt arra, hogy igen.

A szabad demokrata politikus hangsúlyozta: történelmileg és politikailag is fontos az a megállapításuk, hogy a rendszerváltás utáni kormányok mindegyikének volt olyan tagja, aki vélhetően együttműködött az előző rendszer állambiztonsági szolgálatával.

Öröm
"Minden jó érzésű ember örülhet annak, hogy befejezte ámokfutását az a néhány képviselő, aki a bűnöst az áldozattal igyekezett összekeverni" - értékelte a Mécs-bizottság munkáját Demeter Ervin. A fideszes képviselő szerint a bizottság kormánypárti tagjai törvénytelen módon megrágalmaztak embereket és politikai módszerekkel manipulálták az adatokat. "Talán lehetőség és remény nyílik arra, hogy ezek a vizsgálatok törvényes keretek közé kerüljenek, ami egy Országgyűléshez méltó" - fogalmazott Demeter Ervin.