Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Az Alkotmánybíróság hamarosan dönt az eutanáziaügyről

2002.09.27. 10:37
Az Alkotmánybíróság várhatóan heteken belül kihirdeti döntését az eutanáziáról. A testület arra keres választ: összhangban van-e az alkotmánnyal az egészségügyi törvény, amely lehetővá teszi a kezelés visszautasítását a kórházban.
Október végén pont kerülhet az eutanáziaügy végére - az Alktománybíróságon legalábbis. A Magyar Hírlap értesülése szerint néhány héten belül kihirdetik a döntést.

Régóta húzódik

A vizsgálódás eredetileg kilenc évvel ezelőtt kezdődött, de nem vezetett sikerre. Az akkor még Sólyom László vezette testületben nem tudtak többségi álláspontot kialakítani. Miután az Országgyűlés módosította az egészségügyi jogszabályokat, s az AB élére új elnök került, ismét elővették az ügyet. Németh János már több mint egy éve foglalkozik a témával.

Visszautasítható-e a kezelés?

Az Alkotmánybíróság elnöke, az ügy előadó bírája a lapnak korábban azt mondta, számít rá, hogy a határozat hatalmas indulatokat vált ki. Nem hozható ugyanis olyan döntés, amely mindenkinek megfelel. A testület most csupán azt vizsgálja: összhangban van-e az alkotmánnyal az egészségügyi törvény, amely lehetővá teszi a kezelés visszautasítását a kórházban. Ugyanakkor nem kétséges, hogy a válaszból következtetés vonható le arra vonatkozóan is: mit szólna a taláros testület, ha a törvényhozás megengedné, hogy az orvosok halálba segítsék a végsőkig elkeseredett, gyógyíthatatlan betegeket.

Ez ellen - az egyházak mellett - az orvosok tiltakoznak a legjobban. Kérdés az is: nem élnének-e vissza a hozzátartozók vagy az ápolók a beteg kiszolgáltatott helyzetével, hiszen a magatehetetlen helyett a hozzátartozók nyilatkozhatnának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?