Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ne befolyásoljon, hogy ne befolyásoltasson

2006.09.29. 23:42
Szombaton és vasárnap kampánycsend van Magyarországon. Ne befolyásolja mások választói akaratát, és ne hagyja, hogy befolyásolják az önét. Azt is eláruljuk, mit tegyen, ha kampánycsendsértést tapasztal, és fel akarna lépni ellene.

Szombaton éjféltől vasárnap este hét óráig, az urnák lezárásáig, kampánycsend van Magyarországon. Ez alatt az idő alatt a választási törvény értelmében szigorúan tilos a választói akarat befolyásolása, azaz a kampányolás.

A kampánycsendsértést a választási törvény rendkívül tágan értelmezi: minden olyan tevékenység annak számít, ami alkalmas lehet a választói akarat befolyásolására. Ugyanakkor a törvény megszegésének nincs szankciója, kampánycsendsértésért nem lehet se megbírságolni, se leültetni senkit; a sértés hivatalos megállapításának egyetlen következménye a nyilvános megszégyenülés - ha ez jelent ma és itt bármit is.

A kampánycsend intézménye Magyarországon a kilencvenes években, a rendszerváltás hozta választojogi rendszerrel honosodott meg, és érdemes megjegyezni, hogy a világban nem - Európában sem - bevett intézmény.

Az ember nem is gondolná, mi mindennel lehet befolyásolni a választói akaratot, ezért legyen résen! Csak néhány példa: sérül a kampánycsend, ha a rádióban vagy a tévében politikai hirdetést játszanak, de akkor is, ha elhangzik egy párt vagy egy jelölt neve.

Amit nem szabad

Kampánycsendben plakátot sem szabad ragasztani, szervezett formában nem lehet agitálni, szomszédot, ismerőst, utca emberét egyik vagy másik jelöltről, pártról lebeszélni vagy jelöltre, pártra rábeszélni. Kampánycsendet sérteni értelemszerűen emailben, sms-ben, sőt még képeslapon sem szabad.

Ne fogadjon el politikustól vagy politikus nevében eljáró személytől ételt (gulyáslevest, uzsonnás csomagot, sertésmájkonzervet), italt (sört, bort, pálinkát, üdítőt), szolgáltatást (buszoztatást, kocsimosást, fűnyírást). Szórólapot se.

Ha panasza, kifogása van

Ha ilyesmivel találkozik, ne vegyen róla tudomást, fordítsa el a fejét, fogja be a fülét, utasítsa vissza. Ha azonban a választói akarat befolyásolása nemcsak a kampánycsendet, de törvénytisztelő mivoltát is sérti, és aktívan fellépne ellene, éljen kifogással az Országos Választási Bizottságnál (OVB) vagy annak helyi szervezeténél.

Ha országos méretű kampánycsendsértésről van szó, azaz az interneten, országos terjesztésű lapban vagy műsorszolgáltatásban sértenek, akkor a helyi szerv nem játszik, panaszát az OVB-nél ejtse meg. Ha helyi illetőségű kampánycsendsértéssel találkozik, a helyi választási bizottsághoz forduljon.

A panaszt írásban kell benyújtani, mégpedig úgy, hogy a kampánycsendsértés megestétől számított három napon belül megérkezzen a választási bizottsághoz. Postán, faxon vagy személyesen is beadhatja panaszát, szombaton és vasárnap napközben ügyelet működik a választási bizottságoknál. A helyi választási bizottság hollétéről az önkormányzaton adnak felvilágosítást.

    A panasznak tartalmaznia kell
  • a jogszabálysértés megjelölését, azaz az eset leírását,
  • a kampánycsendsértés bizonyítékait,
  • a benyújtó nevét, lakcímét vagy értesítési címét, további elérhetőségét (telefonszám, emailcím).

Az OVB-t a Duna Palotában találja, Budapesten az V. kerület Zrínyi utca 5. szám alatt. Ha kérdése van, elakadt valamiben, nem biztos benne, hogy kampánycsendsértést látott, halott, hívja az Országos Választási Iroda kék számát: 06 40 200 717.

Az Index is

A legnagyobb internetes tartalomszolgáltatókat - így az Indexet is - tömörítő Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) állásfoglalása alapján a tagok kampánycsend idején nyitóoldalukon nem tesznek közzé választással kapcsolatos híreket, információkat.

Az MTE állásfoglalása szerint péntek éjféltől friss anyagok már a kampánycsendnek megfelelően jelennek meg, a régebbiek azonban ugyanúgy elérhetők maradnak, igaz, legalább két kattintásra a nyitó oldaltól.

A fentiek értelmében az Index sem fog kampánycsendet sérteni: szombaton 0 órától vasárnap 19 óráig címlapunkon nem találkozhat párt, jelölt nevével, a politikusokról egyáltalán nem veszünk tudomást. Ha mégis, akkor sem fogunk néven nevezni senkit, "egyik, illetve másik pártról" olvashat majd, azt is csak akkor, ha valamelyikük kampánycsendet sért, vagy más módon sikerül a hírekbe verekednie magát.

Az Index közterületének számító fórumban ugyancsak tilos lesz kampánycsendet sérteni, de hogy ez valóban megtörténik-e, kizárólag a fórumozókon múlik majd. Mi csupán jól látható betűkkel felhívjuk a figyelmet, hogy törvénysértő agitálni, éljenezni vagy pfújolni.