Klaudia
-4 °C
2 °C

Medgyessy beparázott a durvuló kampánytól

2005.09.27. 08:16
Háza védelmének a 2006-os választásokig történő meghosszabbítását kérte Medgyessy Péter exkormányfő Gyurcsány Ferenctől, aki erre ígéretet is tett. Az utazó nagykövet a világot járva Orbán Viktort is védelembe szokta venni, derül ki a Népszabadság keddi számából.
A durvuló kampány miatt háza védelmének meghosszabbítását kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől Medgyessy Péter exkormányfő, akivel a Népszabadság keddi számában közöl rövid interjút.

Az augusztus végén a miniszterelnöki posztról leköszönt Medgyessy Péternek a törvény szerint még egy évig jár személyi védelem, illetve a Köztársasági Őrezred a házát is védi. A törvény lehetővé teszi, hogy ez utóbbit indokolt esetben meghosszabbítsák.

Medgyessy a Népszabadságnak elmondta, házának őrzését a 2006-os parlamenti választások befejezéséig kérte a miniszterelnöktől, aki erre ígéretet is tett. Sofőr és gépkocsi 2007 februárjáig jár a jelenleg utazó nagykövetként szolgálatot teljesítő Medgyessynek.

Megvenné a golyóálló ablakokat

Mivel Medgyessy Péter nem az állami miniszterelnöki rezidenciára költözött be 2002-ben, hanem saját házában maradt, az ingatlant külön biztonsági berendezésekkel, golyóálló üveggel és kamerákkal szerelték fel.

Az exkormányfő még nem döntötte el, hogy megvásárolja ezeket az eszközöket vagy leszerelteti őket. Mindkét eset pénzbe kerül az államnak, mivel a régi állapot visszaállítását is fedeznie kell. "Most két szakértő felméri, hogy az állam számára melyik a megfelelő megoldás" - fogalmazott Medgyessy.

Egyszer ostromolták meg a házat

Medgyessy házának környékét egyszer próbálták meg bevenni, amikor 2003 decemberében egy román-magyar megállapodás ellen tiltakozva a szélsőjobboldali Lelkiismeret '88 szervezet "háztűznéző" demonstrációt tervezett a a miniszterelnök Stromfeld Aurél úti otthona elé.

A megmozdulást a rendőrség - különösen durván - feloszlatta, pedig a fáklyás tüntetőknek volt engedélyük a demonstrációra. A jogtalan oszlatásról bírósági döntés is született.

Megvédte Orbán Viktort

Az utazó nagykövet az interjúban arról is beszámolt, hogyan védte meg Orbán Viktort legutóbb Kanadában, amikor arra kérdeztek rá, tényleg államosítás következik-e, ha a Fidesz nyeri a 2006-os választásokat.

"Érdemtelenül megvédtem Orbán Viktort, amikor azt feleltem, csak a kampány hevében hangozhatott el ez az abszurd kijelentés. Ennyit a nemzeti felelősségről" - mondta a Népszabadságnak Medgyessy.

Orbán Viktor augusztus végén egy kőszegi fórumon beszélt arról, hogy a Fidesz - kormányra kerülése esetén - felülvizsgáltatná az elmúlt évek privatizációit. Sőt azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ha a privatizáció szabályos volt, de "nemzetgazdasági érdek", hogy újra az államé legyen az adott tulajdon, akkor azt kell mondani az új tulajdonosnak "legyen kedves adja vissza".

Orbánék már a 1998-as kampány "hevében" is tettek hasonló kijelentéseket, ám kormányra kerülésükkor végül nem kezdtek bele a visszaállamosításba.