Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leváltották az egészségpénztár főigazgatóját

2006.09.27. 15:19
Leváltotta az országos egészségbiztosító főigazgatóját Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Kiss Józsefet, akinek regnálása alatt a tervezettnél hatszor nagyobb hiányt halmozott fel az OEP, Major Zoltán váltja.

Az egészségügyi miniszter javaslatára a kormány szerdai ülésén felmentette Kiss József főigazgatót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) éléről, közölte a minisztérium. Ezzel egyidejűleg október 1-jétől Major Zoltánt nevezi ki a feladat ellátására.

"A korábbi években az OEP-nek egy kaotikusan működő egészségügyi rendszerhez és rossz egészségügyi szabályozáshoz kellett alkalmazkodnia, s a körülményekhez képest az egészségbiztosító jól látta el a feladatát" - áll a dokumentumban.

A pénztárnak valódi pénzintézetté kell válnia, ezért - a biztosítási alapú egészségügyi rendszer megteremtése érdekében - az OEP-nek szemléletváltáson kell keresztülmennie, és "ehhez a megváltozott szemléletű működéshez és feladathoz új, pénzügyi szemléletű vezetőre van szükség".

Az OEP-nek a jövőben hatékonyan kell kezelnie a biztosítottak pénzét annak érdekében, hogy a betegek számára jobb szolgáltatást lehessen nyújtani, áll az egészségügy minisztérium közleményében.

A tervezettnél nagyobb hiány

A Népszabadság szerdai száma már megszellőztette a vezetőcserét. A lap azt írja, az OEP 298 milliárd forintos költségvetési előirányzatához képest már most szeptemberben 350 milliárdnál tartanak.

Miközben ugyanis az egészségügyi költségvetés egyensúlyának helyreállítása miatt drasztikusan csökkentették a kórházak pénzellátását, az OEP az első négy hónapban, a választásokig 61 milliárd forinttal költött többet. Az OEP-nek ráadásul felülről nyitott a kasszája, azaz a központi költségvetésnek helyt kell állnia a hiányért.

Kiss József szakértelmére és munkájára más feladatkörben továbbra is számít Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

Major Zoltán 1966-ban született, 2002-2005 között a GE Capital International Services Magyarország ügyfélszolgálati és értékesítési központjának vezetője, majd 2005 és 2006 között a cég európai működéséért felelős Genpact Hungary Kft. vezetője volt.

A Népszabadság azt írja, Major Zoltán korábban több bankban dolgozott, munkatársa volt a Citibank Magyarországnak, a K&H Banknak és az ABN Amro Banknak, ahol László Csabával, az Orbán-kormány pénzügyminiszterével dolgozott együtt.

A Magyar Hírlap 2002-ben azt is tudni vélte, hogy László Csaba Major Zoltánt jelölte a Postabank élére.