Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Leváltották az egészségpénztár főigazgatóját

2006.09.27. 15:19
Leváltotta az országos egészségbiztosító főigazgatóját Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Kiss Józsefet, akinek regnálása alatt a tervezettnél hatszor nagyobb hiányt halmozott fel az OEP, Major Zoltán váltja.

Az egészségügyi miniszter javaslatára a kormány szerdai ülésén felmentette Kiss József főigazgatót az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) éléről, közölte a minisztérium. Ezzel egyidejűleg október 1-jétől Major Zoltánt nevezi ki a feladat ellátására.

"A korábbi években az OEP-nek egy kaotikusan működő egészségügyi rendszerhez és rossz egészségügyi szabályozáshoz kellett alkalmazkodnia, s a körülményekhez képest az egészségbiztosító jól látta el a feladatát" - áll a dokumentumban.

A pénztárnak valódi pénzintézetté kell válnia, ezért - a biztosítási alapú egészségügyi rendszer megteremtése érdekében - az OEP-nek szemléletváltáson kell keresztülmennie, és "ehhez a megváltozott szemléletű működéshez és feladathoz új, pénzügyi szemléletű vezetőre van szükség".

Az OEP-nek a jövőben hatékonyan kell kezelnie a biztosítottak pénzét annak érdekében, hogy a betegek számára jobb szolgáltatást lehessen nyújtani, áll az egészségügy minisztérium közleményében.

A tervezettnél nagyobb hiány

A Népszabadság szerdai száma már megszellőztette a vezetőcserét. A lap azt írja, az OEP 298 milliárd forintos költségvetési előirányzatához képest már most szeptemberben 350 milliárdnál tartanak.

Miközben ugyanis az egészségügyi költségvetés egyensúlyának helyreállítása miatt drasztikusan csökkentették a kórházak pénzellátását, az OEP az első négy hónapban, a választásokig 61 milliárd forinttal költött többet. Az OEP-nek ráadásul felülről nyitott a kasszája, azaz a központi költségvetésnek helyt kell állnia a hiányért.

Kiss József szakértelmére és munkájára más feladatkörben továbbra is számít Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

Major Zoltán 1966-ban született, 2002-2005 között a GE Capital International Services Magyarország ügyfélszolgálati és értékesítési központjának vezetője, majd 2005 és 2006 között a cég európai működéséért felelős Genpact Hungary Kft. vezetője volt.

A Népszabadság azt írja, Major Zoltán korábban több bankban dolgozott, munkatársa volt a Citibank Magyarországnak, a K&H Banknak és az ABN Amro Banknak, ahol László Csabával, az Orbán-kormány pénzügyminiszterével dolgozott együtt.

A Magyar Hírlap 2002-ben azt is tudni vélte, hogy László Csaba Major Zoltánt jelölte a Postabank élére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!